eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Saint-Étienne, 2016. június 17.Petr Cech cseh kapus vetődik egy labdáért a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportja második fordulójában játszott Csehország-Horvátország mérkőzésen a saint-étienne-i Geoffroy Guichard Stadionban 2016. június 17-én. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Megolvasztotta a jeget: a legendás Premier League-kapus a hokipályán is nyerő

Korán jött a karácsony egy északír jégkorongcsapatnak. Alig csatlakozott hozzá – ideiglenesen – Petr Cech volt futball-legenda, máris nagyot nyert.

A most 41 éves Cech a Chelsea, majd az Arsenal futballkapusaként lett világhíres az angol Premier League-ben. Kipárnázott fejvédője annyira összenőtt vele, hogy nehéz volt még csak elképzelni is nélküle.

Ahogy azt is, hogy azután, hogy szögre akasztotta a focicipőt, egy másik sportágban folytatja – profiként.

Csehországban a jégkorong annyira a nemzeti DNS része, mint Magyarországon a vízilabda. Így az nem meglepő, hogy ha már Cech folytatta a sportkarriert, akkor ezt a játékot választotta.

Cech már négy éve profi hokis

A cseh játékos 2019 óta hokikapusként remekel, és papíron a Brit Nemzeti Jégkorong Ligában játszó Oxford City Stars állományába tartozik. (A másodosztályban játszik és előtte már megfordult a hangzatos nevű Guilford Phoenix és a Chelmsford Chieftains angol kluboknál.)

Jelenlegi munkaadója kölcsönadta az északír Belfast Giantsnek, ami mindkét félnek nagy durranás: a Giants nem egyszerűen „egy északír csapat”, hanem többszörös brit bajnok, playoff- és kupagyőztes is.

Cech a hétvégén állt be védeni, amikor a klub már amúgy is 5-1-re vezetett a Glasgow Clan ellen,

és a szurkolótábor elkezdte skandálni, hogy „Cech-et akarjuk!”

Adam Keefe edző ennek már nem tudott ellenállni, és nagy éljenzés közepette a jégre küldte az egykori focilegendát.

Újjászületés: megint egy élcsapatnál játszik

Cech tavaly egyszer már megfordult a brit elithokibajnok arénájában, amikor egy jótékonysági mérkőzést játszott a Dnyipro Herszon ukrán csapat ellenében. Keefe most a Giants állandó kapusainak lesérülése miatt kérdezte meg az oxfordiakat, hogy ki tudják-e segíteni.

"A többi történelem" – mondta Cech, és hozzátette: a maximumot akarja kihozni a tartózkodásából, és lenyűgözi a szervezés és a drukkerek szenvedélye.

„Ez egy jégkorongos város, az ember érzi, és különleges érzés a bajnokság csúcsán lenni, nemcsak a futballban, de egy másik sportágban is.”

Ez egy kicsit hasonlít ahhoz, amikor Cech korábbi csapata, az Arsenal 2012-ben egy rövid időre kölcsönkérte az amerikai MLS-ligából egykori legendáját, Thierry Henryt. (Az ágyúsok akkor az ő közreműködésével a szezon végére feltornászták magukat a harmadik helyre.)

Visszatérve a jégkoronghoz, Cech elmondta, hogy gyerekkorában ez volt a kedvenc játéka és azt volt az álma, hogy egyszer folytathatja. Közbejött a futball, számos bajnoki cím és kupagyőzelem a Chelsea-vel (BL, EL, FA és ligakupa) és még további négy év az Arsenal színeiben.

Hogyan nyergelt át a fociról a jégkorongra?

„7-8 éve ismét elkezdtem korcsolyázni, és módosítottam az edzéstervemet, csak azért, hogy ne legyen unalmas és hogy a visszavonulásom után tudjak még néha játszani meccseken” – mesélte az irishnews.com nevű oldalnak. A „néhából” rendszeres lett – és Cech három angol hokicsapatnál is védett, mielőtt kölcsönkérte az északír top csapat.

A debütáló meccsén a fennmaradó közel öt percben segített megtartani az 5-1-es eredményt. A következő találkozó a tragikus napokat átélt Notthingam Panthers-szel volt a hétvégén, ahol a belfastiak 4-2-re győztek. (A Panthers játékosa, Adam Johnson tragikus módon életét vesztette, amikor október 28-án a Sheffield Steelers egyik hokisának korcsolyája elvágta a torkát.)

Cech itt nem játszott, mert az északírek csatasorba állították egyetlen, nem sérült kapusukat.

Sem a Giants, sem a kapust kölcsönadó Oxford City Stars nem közölte, hogy hány meccsen át tart Cech vendégszereplése Belfastban, de klubja azt reméli, hogy visszatérve kamatoztatni tudja majd az elitligában szerzett tapasztalatait.

Ő pedig élvezi, hogy ismét a topon lehet.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×