eur:
384.37
usd:
353.64
bux:
69051.98
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Rishi Sunak új brit miniszterelnök belép a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. ajtaján 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Egy radikálisabb pártba menekülnek a toryk Sunak kinevezése miatt

Itt az első jele annak, hogy nem minden brit konzervatív szíveli Rishi Sunak új miniszterelnököt. Lapértesülés szerint több ezer párttag lépett ki az elmúlt két hétben, mióta Liz Trusst kiszorították a tory párt éléről.

A Reform UK nevű párt – mely a brit politikában a vehemens brexitpárti UKIP, azaz Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja helyébe lépett – azt állítja, hogy menekülnek az elégedetlen toryk. A párt szerint számadataik azt mutatják, hogy a konzervatív tagok a lábukkal szavaznak, tiltakozásul az ellen, hogy a képviselők Rishi Sunakkal váltották fel Liz Trusst a párt és a kormány élén.

Liz Truss a párt ideologikus jobbszárnyának volt az üdvöskéje, az inkább centrista Rishi Sunakkal szemben.

A Reform UK közölte, hogy 4534 új tag lépett be hozzájuk azóta, hogy Trussnak saját pártja nyomására le kellett mondania a miniszterelnöki tisztségről a katasztrofális szeptemberi „miniköltségvetés” után. A Reform UK, ami egyébként nem kívánta elárulni, hogy hány taggal rendelkezik, azt állította: az új belépők közül sokan korábbi tory-aktivisták.

Az új tagok közül minden harmadik a párt hagyományos erősségének számító délkelet- és délnyugat-angliai régióból származik. További 8 százalékuk Londonból, 11 százalékuk pedig Kelet-Angliából.

Richard Tice, a párt vezetője elmondta, a Reform UK most új tagoknak szóló rendezvényeket tart, és üdvözli a belépők beáramlását.

Ők alacsonyabb adókat, kisebb államot, valamint világos tervet kínálnak az Egyesült Királyság déli partján illegálisan az országba érkező migránsok megállítására – fejtegette Tice, megemlítve egy ismét forróvá vált témát: a Nagy-Britanniába történő bevándorlást, csak épp most az illegálist. (A brexit előtt a jogszerűen a szigetországban élő európaiakat is „migránsnak” titulálta a brit média, még a BBC is. Most, a csónakokon érkező illegális belépőket is így hívják.)

A számok azt követően jelentek meg, hogy Craig Mackinlay, Kent grófság egyik tory képviselője és a hithű brexitpárti Európai Kutatócsoport egyik vezető személyisége arra figyelmeztetett, hogy a toryk a következő választásokon „tucatnyi” mandátum elvesztését kockáztatják, ha a miniszterek nem tesznek lépéseket a migránsválság ügyében, mert egy új, UKIP-szerű párt létrejötte fenyeget.

A konzervatívok tagjai dühösek amiatt, hogy szerintük Trusst – akire elsöprő többséggel szavaztak a nyári vezetői versenyben – Sunakkal váltották fel pártelnökként, akire nem szavaztak. Egy volt kabinetminiszter a Telegraph című lapnak nyilatkozva elmondta: „pokolian nagy a harag amiatt, hogy nem adták meg nekik a szavazás lehetőségét”.

John Strafford, a Kampány a Konzervatív Demokráciáért nevű szervezet munkatársa hétfőn arról beszélt, hogy Sunak kinevezése a tory párttagok beleszólása nélkül kudarc volt, majd hozzátette: a tagok ilyen módon történő kizárásának ára van.

Kicsoda Rishi Sunak, és hogyan lett konzervatív politikus? Miért fogyaszt el a brit politika néhány év alatt 5 miniszterelnököt? Mi nem működik? Miért bukott meg 44 nap után Liz Truss? Mások mellett erről is beszélt Gálik Zoltán Nagy-Britannia szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. Lengyelország is mérlegeli ezt a lehetőséget, a balti államokhoz hasonlóan. A NATO támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól, hasonlóan járt el a nap folyamán az Európai Unió is. Oroszország számára mindez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×