INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

szlovákia

népszámlálás

lakosság

Closeup of womans hand holding a pen filling out a census form.

Szlovákiai népszámlálás: tíz év alatt nőtt a lakosságszám

Szlovákia lakosságának nagyobb része a női nemhez tartozik, emelkedett a diplomások száma, városban pedig valamivel többen laknak, mint vidéken – derült ki az idén elvégzett szlovákiai népszámlálás első eredményeiből, melyek nem okoztak túl nagy meglepetést. Az ország ugyan kicsit népesebb, mint 10 éve, viszont egyre jobban elöregedik. Míg 2011-ben a 65 év felettiek száma kevesebb mint 13 százalékot tett ki, 2021-ben ez az arány már 17 százalék.

A 2021-es szlovákiai népszámlálás során összegyűjtött információk szerint Szlovákiában jelenleg 5 449 270 ember él. „Az összlakosság 51,1 százaléka nő és 48,9 százaléka férfi. Az eredmények pedig azt is igazolták, hogy Szlovákia népessége elöregedőben van – tájékoztatott Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezetője.

Az adatok arra is rámutattak, hogy Szlovákiában az egyedülálló személyek aránya jóval magasabb, mint azoké, akik házasságban élnek. „44,4 százalék egyedülálló, 40 százalék házas, 8 százalék elvált és 7 százalék özvegy. Az utóbbi tíz évben mérsékelten emelkedett az egyedülálló és elvált személyek száma” – részletezte Ivančíková. A teljes lakosságot tekintve a gyermekkorúak, vagyis a 0 és 14 év közöttiek aránya 16 százalékot tesz ki, a 15 és 64 év közöttiek, azaz a munkavégzés szempontjából a legproduktívabb korban lévő személyek számaránya 67 százalék, a 65 év feletti idősek pedig a lakosság 17 százalékát alkotják.

Az állandó lakhellyel rendelkezők 99 százaléka szlovák állampolgár. A más állampolgárságú, de Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkező személyek Pozsony megyében élnek a legtöbben, a legkevesebben Trencsén megyében telepedtek le. Továbbra is többségben vannak azok, akik az érettségi vizsgát követően befejezték a tanulmányaikat, de emelkedik a diplomások száma. Érdekesség, hogy az eredmények szerint

a házak 10 százalékát az elmúlt tíz évben építették,

valamivel többen élnek városban, mint falun, a szlovákiai otthonok 4 százaléka pedig nem csatlakozott a vízvezetékrendszerhez.

A Statisztikai Hivatal elnöke, Alexander Ballek arról számolt be, hogy a koronavírus okozta nehézségek ellenére elégedettek, ugyanis a népszámlálás az új koncepciónak köszönhetően gördülékenyen zajlott. „A lakosok 80 százaléka élt a technika adta lehetőségekkel, és egyedül töltötte ki a népszámlálási ívet. Közülük mindenki válaszolt minden kérdésre, ez pedig komoly hatással volt az általuk megosztott adatok minőségére” – értékelte a népszámlálást a hivatal elnöke.

A népszámlálás további eredményeit, egyebek mellett a vallási és a nemzetiségi hovatartozásról árulkodó adatokat jövő januárban ismerteti majd a hivatal. A szlovákiai magyar kisebbség számára a tíz évvel ezelőtti népszámlálás nagyon rossz eredményeket hozott. Akkor csökkent jóval félmillió alá a magyarok lélekszáma. A 2001-es 520 ezerről 2011-re 458 ezerre zuhant, ami akkor az összlakosság 8,5 százalékát jelentette. Az akkori eredményeket torzíthatta, hogy a lakosság 7 százaléka semmilyen nemzetiséget nem vallott be. A népszámlálás jelenlegi adatai azért is lesznek érdekesek, mert a nemzetiség és az anyanyelv mellett, amelyek már 2011-ben is szerepeltek a kérdések között, egy második nemzetiséget is be lehetett vallani.

Nyitókép: hapabapa/Getty Images

Kapcsolódó hang

Nem okozott meglepetést a szlovákiai népszámlálás KISS
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018