eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Védőmaszkos utasok egy londoni buszon 2021. október 19-én. Nagy-Britanniában több mint 49 ezer új koronavírusos megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában, ami a legmagasabb szám július közepe óta.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Az esetszámok növekedése és az orvosok kérése ellenére kitart a brit kormány

A növekvő Covid-esetszám ellenére a kormány vonakodása tudatos hanyagság – ezt üzente a Brit Orvosi Kamara Boris Johnson kabinetjének, amiért nem hajlandó bizonyos szigorítások bevezetésére.

„Levették a lábukat a fékről és úgy állítják be, mintha véget ért volna a pandémia, az élet pedig visszatért volna a normális kerékvágásba” – a brit orvosok képviselői szerint nyilvánvalóan nem ez a helyzet, de a kormány így viselkedik. Az Orvosi Kamara arra figyelmeztetett, hogy már most be kell vezetni a „B-tervet”, mert újra nyomás alá került a brit egészségügy.

Mindez reakció volt Sajid Javid egészségügyi miniszter bejelentésére, hogy Angliában nem teszik újra kötelezővé egyes nyilvános helyeken a maszkviselést (más országrészek saját hatáskörben döntenek, és Skócia gyakorlatilag már bevezette a B-tervet).

A Brit Orvosi Kamara viszont azonnali fellépést sürget, különösen, hogy maga Javid ismerte el, hogy napi 100 ezerre ugorhat az új fertőzések száma, miközben a kormány védekezési stratégiája továbbra is a vakcinákra támaszkodik. (A szerdai esetszám napi közel 50 ezer fertőzés volt a briteknél.)

„Most már annyi a heti halálozások száma, mint márciusban, amikor az ország lezárás alatt volt.

Nagyon aggasztó, hogy a miniszter nem hajlandó azonnali lépéseket tenni, hogy életeket mentsen meg és megvédje az egészségügyet”

– mondta Chaand Nagpaul, a Brit Orvosi Kamara tanácsának elnöke.

A kórházi esetek és halálozások száma „elfogadhatatlan szintre ugrott, ami példa nélküli, a más hasonló európai országokkal való összehasonlításban”.

A B-terv része lenne az is, hogy ismét az otthoni munkára, azaz home office-ra bátorítanák az embereket. A kamara szerint emellett kötelezővé kellene tenni egyes helyeken a maszkviselést, valamint minimum szellőztetési szabályokat és távolságtartást kellene bevezetni.

„Más országokban ez a norma” – tette hozzá az orvosi vezető. A kamara vádja ellenére Javid egészségügyi miniszter kifejezetten azt mondta, hogy „nem ért véget a pandémia és hogy a vírus sokáig marad, amo fenyegetés a szeretteinknek, és fenyegeti azokat az eredményeket, amelyekkel a normális élet közelébe kerültünk”.

A miniszter úgy értékelte, hogy

a halálesetek száma „hála Isten, alacsony”

– amit később egyik saját tudományos tanácsadója megkérdőjelezett. Annyiban azonban reagált a helyzetre, amint arra ösztönözte a briteket, hogy

  • inkább a szabad ég alatt találkozzanak ismerőseikkel,
  • önkéntesen viseljenek maszkot a tömegben,
  • végezzenek gyorsteszteket,
  • vegyék fel az emlékeztető oltást, ha jogosultak rá.

Egyik államtitkára tagadta, hogy létezne olyan C-terv, amely karácsonykor megtiltaná más háztartások látogatását.

Közben a világ másik felén, az ausztráliai Melbourne feloldotta a világ leghosszabb – összességében 262 napos – lezárását, amely tavaly márciusban kezdődött. A lockdown hat szakaszból állt, és most azért oldják fel, mert Victoria szövetségi államban sikerült duplán beoltani a lakosok több mint 70 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×