eur:
392.28
usd:
361.93
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A zöld külügyminiszter 187 kilométeres éjszakai repülése kiverte a biztosítékot Németországban

Annalena Baerbock a német válogatott Svájc elleni Eb-csoportmérkőzése után repült Luxembourgba, miközben épp a pártja szorgalmazta a német repülőtereken az éjszakai repülési tilalom bevezetését.

Nem okozott nehézséget a német kancellár és külügyminisztere számára, hogy a Németország–Svájc Eb-csoportmérkőzés június 23-án Frankfurtban késő este ért véget A szociáldemokrata Olaf Scholz és zöldpárti külügyminisztere a szurkolást követően "hajtott" Németország legnagyobb repülőterére, a frankfurti reptérre. Míg a kancellár Berlinbe, Annalena Baerbock Luxembourgba repült. Mindketten jóval 23 óra után indultak útnak, önmagában ez nem lett volna baj, ha a frankfurti repülőtéren 23 óra és hajnali 5 óra között nem lett volna érvényben éjszakai fel- és leszállási tilalom.

A Bild című lap beszámolója szerint a tilalom azonban sem Scholznak, sem Baerbocknak nem jelentett akadályt, gépeik 23 óra után szálltak fel.

A tudósítások szerint Baerbocknak egy további szempontból sem lehet "teljesen tiszta" a lelkiismerete, az általa képviselt Zöldek Pártja ugyanis egyik fő támogatója volt annak, hogy tiltsák be az éjszakai járatokat a repülőtereken.

Baerbockot bírálták amiatt is, hogy meglehetősen rövid, mindössze 187 kilométeres távolságra repült, ahelyett hogy vonattal vagy autóval utazott volna.

Igaz, miközben a repülés 35 percig tartott, autóval mintegy három órát vett volna igénybe.

A zöldpárti külügyminiszter minden bizonnyal aligha gondolt arra is, hogy "merész" éjszakai repülésével tovább élezi a koalíciós viszályokat. A legkisebb kormánypárt, a szabad demokrata FDP hesseni tartományi képviselője élesen bírálta a történteket. "Látszik, hogy a zöldek egyes politikusai mennyire veszik komolyan saját pártjuk tagságának állásfoglalását" – hangoztatta a liberális képviselő.

A frankfurti repülőtéren 2011 óta éjszakai repülési tilalom van érvényben. Ennek legfőbb célja az, hogy legalább néhány órára megkíméljék a lakosokat a repülőgépek zajától. Kivételek azonban mindig vannak. Német portálok szerint június 27-én 26 repülőgép csak 23 óra után tudott felszállni a zivatarok miatt, további hét gép pedig szintén az ítéletidő miatt 23 óra után szállt le.

Kivételt biztosítanak rendkívüli orvosi segélyakciókban, vagy katasztrófa esetén evakuációs műveletekben részt vevő gépek számára, továbbá közérdekű repülésben résztvevő gépek is különleges engedély kaphatnak. Baerbock és Scholz is ez utóbbi alapján kapott zöld jelzést.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Eleve vereségre volt ítélve a csaknem másfél évtizeden át kormányzó Konzervatív Párt a csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választáson, a győztes Munkáspártnak pedig nem lett sokkal több szavazója, mint amennyi 2019-ben volt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×