eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Military Helicopter Mi-24
Nyitókép: Getty Images/ewg3D

Orosz csúcsrakéták okoztak komoly veszteségeket egy ukrán légibázison - videó

Két napon belül kétszer mértek csapást az oroszok a Kelet-Ukrajnában található mirhorodi légibázisra, értékes harci gépek semmisültek meg.

Az orosz haderő két egymást követő napon is támadást intézett a mirhorodi légibázis ellen, fájó veszteségeket okozva az ukránoknak - írja a Portfolio. Mindkétszer kazettás robbanófejjel ellátott Iszkander-M rakétával támadtak, másodjára a kifutópálya melletti helikopterállomásra.

Az első támadásban legalább egy Szu-27-es vadászgép megsemmisült, de mint írják, több jármű is súlyos sérüléseket szenvedhetett. A második támadásban, amelyről drónfelvétel is készült, egy, a szovjet időkben készült Mi-24-es harci helikopter semmisült meg.

A támadásról készült felvétel egyik legaggasztóbb információja, hogy az orosz megfigyelődrón a csapás rögzítése után gond nélkül vissza tudott térni Oroszországba.

Korábban már kemény belső kritikák érték az ukrán katonai döntéshozókat amiatt, hogy a mirhorodi légi bázis túl közel van a frontvonalhoz, ezért az álcázás és fedezék nélkül tartott fegyvereket az oroszok gond nélkül ki tudják lőni - írják.

Az egymást követő támadások komoly figyelmeztetést jelenthetnek Kijevnek, hogy érdemes megszívlelni a korábbi kritikákat, mivel ha Moszkva ilyen könnyel el tudja érni a támaszpontot, az a kiemelkedően fontos vadászgépek és harci helikopterek további elvesztésével járhat az ukrán haderő számára.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×