eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Donald Trump volt amerikai elnök (k) a manhattani büntetőbíróság tárgyalótermében pere újabb tárgyalási napján, 2024. május 28-án. Trump ellen Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat 2023-ban.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Andrew Kelly

Csak a kampányhajrában hirdetnek ítéletet a Trump-ügyben

Őszre halasztották Donald Trump New York-i büntetőperében az ítélet kihirdetését, a lépést a volt elnök és republikánus elnökjelölt kezdeményezte még hétfőn.

Juan Merchan bíró helyi idő szerint kedden meghozott döntését megelőzte, hogy Alvin Bragg, a bűnvádat emelő kerületi ügyész közölte, nem ellenzi a halasztást.

A bíró eredetileg július 11-re tűzte ki az ítélet megállapításáról szóló tárgyalást, ez mindössze négy nappal előzte volna meg a Republikánus Párt országos elnökjelölő konvenciójának kezdetét, ahol a várakozások szerint Donald Trump hivatalosan is elnökjelöltté válik.

Donald Trump és jogi képviselői hétfőn kérték az ítélethirdetés elhalasztását, és ezzel egy időben a bűnösséget megállapító esküdtszéki döntés megsemmisítését is kérelmezték. A kérelem benyújtása egybeesett a Legfelsőbb Bíróság aznap hozott döntésével arról, hogy egy volt elnököt büntetlenség illet meg a hivatali ideje alatt az elnöki feladatainak ellátásához kapcsolódó cselekedetei miatt.

Alvin Brag kerületi ügyész kedden közölte, nem lát jogi alapot a Donald Trump bűnösségét megállapító ítélet megsemmisítésére, de a büntetés mértékéről szóló bírósági tárgyalás elhalasztását nem ellenzi.

Juan Merchan bíró kedden közölte, hogy helyt adott a kérelemnek, és

szeptember 18-án délelőtt 10 órára tűzi ki a büntetési tételről szóló új tárgyalást,

hozzátéve: "amennyiben ez továbbra is szükséges".

Donald Trumpot május végén mondta ki bűnösnek az esküdtszék a többi között üzleti iratok meghamisításának bűncselekményében, amely hallgatási pénzek 2016-os kifizetéséhez kapcsolódott.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×