eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Eduard Heger szlovák miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/John Thys

Halottaknak is küldtek a Covid-passhoz szükséges kódot Szlovákiában

Már 11 ezer, 12 és 14 év közötti gyermek vette fel az első adag, Covid-19 elleni védőoltást Szlovákiában. Az oktatási tárca hangsúlyozta: minél több gyermeket és fiatalkorút oltanak be, annál nagyobb az esély arra, hogy ősszel újrakezdődhet a tartós jelenléti oktatás. A Covid-19 Valódi Áldozatai Polgári Társulás pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy június végén elhunytaknak is küldtek ki Covid-passt Szlovákiában.

Szlovákiában június második felében kezdődött meg a 12 évnél idősebb gyermekek koronavírus elleni beoltása. A 12-14 éves korosztályban már több mint 11 ezren kapták meg valamelyik vakcina első adagját, a második adagot pedig több mint kétszázan. A 15-17 évesek körében az első adaggal beoltottak száma már csaknem 30 500 fő. A második adagot mintegy 11 200 tinédzser kapta meg. Minél több gyermeket és fiatalkorút oltanak be, annál nagyobb az esély arra, hogy szeptemberben megnyílhatnak az iskolakapuk, és elkezdődhet a jelenléti oktatás.

Jelenleg 120 gyermekorvos és 350 háziorvos olt a rendelőjében. Az egészségügyi minisztérium úgy tájékoztatott, hogy fokozatosan dolgozzák fel a szerződéseket, ezzel párhuzamosan nő a vakcinát beadó orvosok száma. Eduard Heger kormányfő a közösségi hálón közzétett videójában felszólította a háziorvosokat, hogy oltsák be a pácienseiket. Kiemelte: fel kell világosítani az embereket, és segíteni kell nekik legyőzni az oltástól való félelmüket. Oltakozásra buzdította a lakosokat is. Hangsúlyozta: a vakcina az egyedüli bevált fegyver a vírusok és a járványok ellen.

A miniszterelnök szerint elsősorban

azért van szükség a háziorvosok közreműködésére, mert a pácienseik joggal bíznak bennük.

„Szükségünk van arra, hogy segítsenek legyőzni a vakcinától való félelmet azok esetében, akik tartanak tőle. Fel kell világosítanunk az embereket, ha a hazugságok a biztonságunkat fenyegetik” – üzente Eduard Heger az orvosoknak. A kormányfő hangsúlyozta: ha őszre nem lesz elég beoltott személy Szlovákiában, elölről kezdődhet az egész ördögi kör.

„A vakcina nem egy mumus, ha vissza akarunk térni a normális életünkhöz, az oltás jelenti a szabadságot”

– fogalmazott a miniszterelnök.

A beoltottaknak az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja fokozatosan elküldi a Covid-pass alkalmazás letöltéséhez szükséges belépési kódot. A Covid-19 Valódi Áldozatai Polgári Társulás azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy június végén elhunytak is kaptak Covid-passt a rendszertől. A polgári társulás számos ilyen esetet regisztrált. Például olyanoknak is küldtek sms-t, akik több mint fél évvel ezelőtt veszítették el a hozzátartozójukat. A társulás ezért felszólította a központot, hogy frissítse a betegségben elhunytak adatbázisát, és nyilvánosan kérjen bocsánatot az érintett családoktól. „Abszurdnak tartjuk, hogy egy olyan intézmény, amely naponta közzéteszi a koronavírusban elhunytak számát, hónapokkal a tragédia után is kiküldi a gyászoló családoknak a halottak Covid-útlevelét azzal a felszólítással, hogy őrizzék meg a kódot. Ez cinizmus. A másik oldalon viszont a sajtóból tudjuk, hogy sokaknak küzdeniük kell azért, hogy megkapják a Covid-útlevelüket” – fogalmazta meg bírálatát a hibát észlelő polgári társulás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×