INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

nagy-britannia

covid-19

vakcina

Boris Johnson brit miniszterelnök az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által közösen fejlesztett potenciális koronavírus elleni vakcinát (AZD1222) tartalmazó fiolát tart a kezében a Wockhardt indiai székhelyű gyógyszeripari vállalat telephelyén, a walesi Wrexhamben 2020. november 30-án.

Immunitásigazolvány: gyorsan cáfolták egymást a miniszterek

Nem engedhetnék be a brit pubokba és éttermekbe a jövőben azokat, akik nem oltatták be magukat a koronavírus ellen – erre utalt egy interjúban az a miniszter, akit a védőoltás-program beindításával bíztak meg. Másnapra a brit kormány másik tagja azt mondta: nincs ilyen terv.

A Covid-19 elleni vakcinák megjelenésével világszerte az a remény, hogy az élet néhány hónapon belül visszatérhet a normális kerékvágásba.

A legfrissebb hír szerint az amerikai Moderna mRNS vakcinája 94-100 százalék közötti hatékonyságú, és a cég a rendkívüli engedélyért folyamodott az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalhoz (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA).

Ugyanakkor a lakosság egy része több-kevesebb ellenérzéssel viseltetik az oltóanyagok iránt.

Vannak, akik erősen szkeptikus, a tudománnyal szemben gyanakvó összeesküvés-elméletek hívei, mások egyszerűen kivárnának, és mások példáján akarnak megbizonyosodni arról, hogy vannak-e a vakcináknak súlyos mellékhatásai.

„Elvárhatom-e, hogy ne féljenek tőlem, ha potenciálisan fertőző vagyok?”

Viszont egy demokráciában nem lehet megkerülni a morális kérdést: ha valakinek joga van megtagadni a védőoltást – és így potenciálisan terjeszteni a fertőzést - , elvárhatja-e másoktól, hogy mellette vacsorázzanak egy étteremben?

Nagy-Britanniában, ahol paradox módon a személyiségi jogok védelme miatt nem létezett eddig személyi igazolvány, most megjelenhet a szabadabb életet biztosító immunitásigazolvány.

A vakcinaprogram beindításával megbízott brit miniszter ugyanis arra utalt: a jövőben csak azokat engedhetik be nyilvános helyekre, akik igazolni tudják, hogy megkapták a védőoltást.

Nadhim Zahawi a BBC-nek nyilatkozva elmondta:

„Vizsgáljuk a technológiai lehetőségeket. Azt, hogyan informálhatja valaki a háziorvosát, hogy beoltották.

Emellett azonban valószínűleg az éttermek, bárok, mozik, sportesemények helyszínei és más intézmények is használni fogják a rendszert, ahogy a tesztelő-lekövető alkalmazást is használták”

– mondta és arra utalt, hogy szerinte a szórakozóhelyek és más helyszínek biztosra akarnak majd menni és a belépés feltétele lesz, hogy valaki igazolni tudja immunitását.

Vakcinapártiak és antivaxxerek

Mint brit kommentátorok megjegyzik, az oltási vagy immunitási igazolvány lehet a normális élethez való visszatérés egyik sarokköve – viszont felmerült, hogy nem sújtják-e túl nagy korlátozásokkal azokat, akik nem hajlandók beoltatni magukat.

A brit miniszter szerint az emberek szabad választása lesz, hogy beadatják-e a vakcinát vagy sem, de számítaniuk kell arra, hogy a vendéglátóhelyek megkövetelhetik az oltást.

Az, hogy ki hogyan áll a vakcinához vakcinapártiakra és az angolban „antivaxxer” névvel illetett ellenzőkre osztotta a társadalmat.

A jövőben a munkaadó is megkövetelheti az igazolást.

Tom Tugendhat konzervatív képviselő, a brit parlament külügyi bizottságának főnöke is megerősítette, hogy

„világosan látom, hogy a jövőben addig nem mehet be valaki egy pubba vagy étterembe, amíg nem tudja igazolni, hogy védőoltást kapott.”

Hozzátette, hogy a vakcinaigazolvány a munkaadók által megkövetelt sztenderddé válhat. Így azok, akik megtagadják a védőoltást, nehezen tudnak majd visszatérni a mindennapi élethez.

Lehűtött kedélyek

Michael Gove, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője kedden a Sky News-nak úgy nyilatkozott, hogy nem tervezik a beoltottságot tanúsító igazolvány bevezetését ahhoz, hogy valaki étterembe, színházba vagy sporteseményre mehessen.

Nyitókép: MTI/AP/PA/Paul Ellis
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018