INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

covid-19

nagy-britannia

eu-állampolgárok

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében lezárt Covent Garden metróállomás Londonban 2020. március 19-én. Nagy-Britanniában eddig 2644 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 72 ember vesztette életét.

"Evakuálják" az európaiakat Nagy-Britanniából

A Covid-19 járvány miatt több ezer európai munkavállaló hagyta el Nagy-Britanniát. Egyes országok programokat indítottak állampolgáraik hazaszállítására.

London és más brit városok utcái jobbára üresen konganak a kormány által bevezetett szociális távolságtartás-intézkedések miatt.

Bár a hétvégén sokan kimentek a parkokba vagy tengerparti városokba látogattak, a külföldi, köztük az európai turisták már elmaradtak az egyes európai országokban bevezetett karanténok miatt.

Vendéglátósok és főállásban dolgozók is mennek

Más európaiak is hazafelé indultak: a turistákat a szabadúszó vagy nem állandó munkahellyel rendelkező EU-s polgárok követték, miután a vendéglátóipar és más ágazatok leállása után napok alatt tömegek veszítették el a munkájukat.

A brit pubokat, éttermeket és bárokat képviselő vállalkozói szervezet szerint 200-250 ezer állás szűnt meg és akár 1 millió munkahely tűnhet el.

De nemcsak a vendéglátásban dolgozók siettek haza, hanem olyan európai polgárok is, akik állandó brit munkahellyel rendelkeznek, vagy akik diákok – írja európai diplomatákra hivatkozva a Buzzfeed híroldal.

Nem akarnak elszakítva lenni

A távozókat a koronavírussal szembeni aggodalom, vagy pedig az motiválja, hogy ne legyenek elszigetelve szeretteiktől a példátlan krízis idején. Olyanok is voltak, akik túl puhának találták a brit intézkedéseket, például nem értették, hogy a brit kormány miért vonakodott sokáig bezárni az iskolákat, amikor sok európai országban ezt már korábban meglépték.

„Ez egy fordított Dunkirk”

– mondta egy vezető európai diplomata a brit hadseregnek a II. világháború elején, Európából történt evakuálására utalva.

Az elmúlt napokban több európai nagykövetség elkezdte szervezni honfitársai hazajuttatását.

Extra légijáratokkal és buszokkal viszik haza az embereket

Több ezer olasz polgárt vittek haza például azt követően, hogy a római kormány extra gépek üzembeállítására kérte az Alitalia légitársaságot. A terv az, hogy április 3-ig 64 rendkívüli járattal szállítják haza az olaszokat.

A lengyel nemzeti légitársaság az ország határainak lezárásával párhuzamosan beindította a LOTdoDomu – hazarepülés – programot. A hétvégéig 18 ezer lengyelt vittek haza a világ országaiból, közülük 6 ezret Nagy-Britanniából. Egy lengyel diplomata azt mondta, hogy először napi 10 járattal szállították az embereket, mostanra napi 4-5 járatra álltak át, „de ezek is tele vannak”.

A Cseh Köztársaság közben buszokat bérelt és 500 embert juttatott így haza, miközben többezren indultak útnak repülővel vagy autóval.

A lett követség diplomatája azt mondta, hogy több mint ezren távoztak az elmúlt napokban, és további ezer ember megy haza repülővel.

A londoni spanyol nagykövetség szombaton több mint 170 Spanyolországba tartó légijáratról tudott.

Megy vagy marad a többség?

Az egyik nagy-britanniai lengyel kulturális szervezet képviselője azt mondta, hogy az állandó lakhellyel rendelkező honfitársai inkább a szigetországban maradnak.

A Brit Statisztikai Hivatal szerint pedig túl korai még megbecsülni, hogy hány uniós állampolgár távozott, távozik Nagy-Britanniából a koronavírus miatt.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Kapcsolódó hang

Evakuálják az európaiakat Londonból
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018