eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján La Malbaie-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPApool/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPApool/Neil Hal

Theresa May két tűz között

Továbbra sincs alku arról, hogy milyen kapcsolatot tart majd fent Európával az Unióból jövő áprilissal kilépő Nagy-Britannia és a hétvégén elhangzott megjegyzések azt sugallják, hogy egy ideig nem is lesz.

Nem épp a konstruktivitás jegyében telt a hétvége a brexit-tárgyalásokban érintett brit vezetők és az uniós képviselők között. Michel Barnier volt francia miniszter és európai biztos, az EU főtárgyalója eddig nem hallott drámai megjegyzést tett: a britek jelenlegi „illegális” alkupozíciója a jövőbeli kereskedelemről megsemmisítené az európai közös piacot, sőt, magát az „európai projektet is”, és ezért nem szabad hagyni, hogy London „kimazsolázza magának” a neki előnyös pontokat. Sokkal egyszerűbb lenne, ha London a közös piacban maradna, még ha ki is lép az unióból – tette hozzá.

Barnier megjegyzései a német Frankfurter Allgemeine Zeitungban jelentek meg. Többek között azt mondta a lapnak: az európai autógyártóknak hátat kell fordítaniuk a brit cégeknek, ha alacsony vámokat akarnak termékeikre a világpiacon. „A britek választhatnak. Vagy részei maradnak a közös piacnak – mint a nem EU-tag Norvégia –, de el kell fogadniuk az összes európai szabályozást és anyagilag szolidárisnak kell lenniük Európával” – fogalmazott.

„Vagy hagyjuk a briteknek, hogy kimazsolázzák, hogy mely szabályozásunkat követik, ami komoly következményekkel járhat: mindenféle harmadik országok is mondhatják majd, hogy ők is hasonló alkut akarnak”

– tette hozzá.

„Ez a közös piac és az európai projekt vége lenne. Gyakran neveznek engem dogmatikusnak Angliában, de valójában a mi alapvető érdekeinket védem” – fejtegette az európai főtárgyaló.

Előzőleg Theresa May brit miniszterelnök közölte, hogy nem alkudozik jelenlegi ajánlatáról.

„Nem fognak olyan kompromisszumot rám erőszakolni, ami szembemegy nemzeti érdekeinkkel,

és nem engedek azoknak, aki az egész kérdést újra fel akarják vetni egy újabb brexit-népszavazással. Ez demokráciánk hatalmas elárulása lenne” – mondta.

May azonban két tűz között van: míg az EU számára kevés a javaslata, addig néhány volt beosztottja számára sok. „Rosszabb, mint az EU-ban maradni” – mondta David Davis volt brit brexit-miniszter, Barnier egykori tárgyalópartnere – ezzel értésre adta, hogyha May tervezete alapján állapodnak meg a fennmaradó 27 EU-tagállammal, akkor azt ő leszavazza a brit parlamentben.

Mellette más konzervatív képviselők is lázonganak és May tervezete ellen szavaznának. Boris Johnson volt külügyminiszter és a totális szakítást jelentő „kemény Brexit” kulcsfigurája újabb heves támadást intézett volt főnöke ellen: „Nagy-Britannia úgy ment csatába, hogy fehér zászló lobog a tankján... a brexit-miniszterünk és Barnier közötti tárgyalások olyanok, mint egy megbundázott birkózómeccs... úgyis az EU győz” – mondta.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×