eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Trump lebontja Obama környzetvédelmi lépéseit

Trump lebontja Obama környzetvédelmi lépéseit

Donald Trump amerikai elnök elkezdte felszámolni elődje, Barack Obama környezetvédelmi intézkedéseit. Közben a korábban a klímaváltozást kétségbevonó Exxon Mobil energiacég arra sürgette, hogy ne lépjen vissza a párizsi nemzetközi klímaegyezménytől.

Újabb nap, újabb Trump-rendelet

Az amerikai elnök ezúttal néhány tollvonással megsemmisítette elődje, Barack Obama klímavédelmi intézkedéseit.

Trump mindezt az „energetikai függetlenség” helyreállításának nevezte.

Az elnök lépése különösen Nyugat-Virginia bányászvárosaiban aratott sikert, mert sokan úgy érzik, Trump az, aki új munkahelyeket teremt nekik. Néhány bányász ott állt Trump körül, amikor aláírta a rendeletet. Meg is tapsolták.

„Véget vetünk a szén elleni háborúnak. Jön a tiszta szén, a nagyon tiszta szén. Véget vetünk a munkahelygyilkos szabályozásnak. A bányászok meséltek a munkájuk elleni támadásról. Én betartom az ígéretemet. Visszaküldjük dolgozni a bányászainkat” – mondta az elnök, miután aláírta az Obama-féle Tiszta Energia Terv elemeinek visszavonásáról szóló rendeletét.

Obama volt az, aki egy időre megtiltotta, hogy állami földeken új szénbányákat hozzanak létre.

Trump rendelete nem tér ki arra, hogy az Egyesült Államok kivonja-e magát a 2015-ös párizsi nemzetközi klímaegyezmény hatálya alól. Párizsban szinte a világ összes országa vállalta, hogy visszafogja az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsájtását.

Szakértők megjegyzik, hogy

Trump rendeletei nyomán az Egyesült Államok szinte bizonyosan nem tudja betartani a Párizsi Egyezmény részeként, klímaügyben tett vállalásait.

Korábban nem más, mint az Exxon Mobil olajcég kérte az elnököt arra, hogy ne léptesse ki Amerikát a Párizsi Egyezményből.

Mindez azért fontos, mert a Bush-kormányzat idején ez a nagy vállalat volt az, amely kampányt folytatott és tagadta a klímaváltozás létét. Pedig, a múlt században az Exxon tudósai jutottak arra a következtetésre, hogy a fosszilis anyagok égetéséből származó széndioxid légköri emisszója hozzájárul a klímaváltozáshoz. A cég erre megpróbálta eltusolni a kutatási eredményeket.

Az ügy pikantériája még, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, aki korábban az Exxon elnöke volt, úgy tűnik titkos Exxon-email-címet tartott fent. Mindez újabb támadási felületet nyújt a Trump-kormányzattal szemben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×