eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Európa gyorsabban hullik szét, mint gondoltuk"

Kilenc nap és Nagy-Britannia hivatalosan is bejelenti az EU-nak, hogy kilép a klubból. May miniszterelnök történelmi lépése akár a szigetország széteséséhez is vezethet. Európai illetékesek szerint a márciusi dátum ellenére a lényegi tárgyalások csak júniusban indulhatnak meg.

„Én írok önnek – e lépéssel mondhatok-e még egyebet? Ön – jól tudom, most megvetéssel büntethet, sújthat engemet” – írta Tatjána Anyeginnek.

Theresa May brit miniszterelnök is levelet fogalmaz, igaz nem szerelemről, hanem szakításról és a nagy kérdés az, hogy hazája barátságban vagy megvetéstől sújtva válik-e el Európától.

Az Európai Unióból való brit kilépés, a Brexit hivatalos beindításaként May március 29-én adja Brüsszel tudtára, hogy aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét.

Ezzel elindul az a két éves tárgyalássorozat, amelynek során az Egyesült Királyság megállapodást próbál elérni a válás feltételeiről. Például arról, hogy milyen jogok illetik meg a felek állampolgárait, hogyan rendezzék az egymás felé fennálló pénzügyi követeléseket és hogy milyen feltételek mellett kereskedjenek majd egymással.

Egy brüsszeli szóvivő közölte: várják a levelet, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig azt mondta, 48 órán belül válaszol majd Londonnak.

A Guardian című brit lap azonban úgy értesült, hogy az Unió többi 27 tagállamának négytől hat hétig tarthat, amíg közös megegyezésre jutnak a folyamatról és annak beindításáról.

Brit oldalon a kormányzó konzervatívok Brexit-párt kemény magja a mielőbbi kilépést szorgalmazza, mert, mint a Telegraph című konzervatív lap főszerkesztő-helyettese megjegyezte:

„Európa gyorsabban hullik szét, mint gondoltuk”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője viszont arra figyelmeztetett, hogy „Nagy-Britannia példája mindenki számára világossá teszi, hogy nem éri meg kilépni.”

A brit elit Brexit-párti része az Unióval való szabadkereskedelem feladására is hajlandó, csakhogy leállítsa az EU-s munkavállalók beáramlását, sőt azt is megkockáztatnák, hogy a Brexit miatt Skócia és Észak-Írország is kilépjen az Egyesült Királyságból.

Michel Barnier, az EU kijelölt főtárgyalója közben arra figyelmeztette Londont: a 27 EU tagállam vámintézkedések bevezetésére készül Nagy-Britanniával szemben.

Az, hogy May március végét választotta az 50. cikkely aktiválására, azt is jelenti, hogy az EU április eleji csúcstalálkozóján még nem tud érdemi választ adni a britek kilépésről szóló értesítésére. Emiatt heteket csúszhat a tárgyalások megindítása.

Emellett

az Unió több, mint 60 milliárd eurót követel a britektől

és egyes európai képviselők szerint amíg erről nem egyeznek meg, addig nem lehet szó a kereskedelmet szabályozó tárgyalásokról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×