eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Putyin mentheti meg a Volkswagent

Putyin mentheti meg a Volkswagent

Vlagyimir Putyin támogatást ígért a VW gyártmányok oroszországi eladásának serkentéséhez, a Volkswagenre vonatkozó adókedvezmények kiegészítését helyezte kilátásba.

A német gépkocsiipar nagy öregjének számító, bécsi születésű Ferdinand Piech, aki egyben a luxusautók gyártására szakosodott Porsche cég résztulajdonosa is, 2015. április 15-ig állt a Volskwagen felügyelőtanácsának élén. Miután azonban látványosan összekülönbözött a gyár akkori igazgatójával, Martin Winterkornnal, a cég vezetői megvonták tőle bizalmukat és ezután Piech távozott a Volkswagentől.

Most ismét hallatott magáról, ugyanis a braunschweigi ügyészségen

megvádolta a VW felügyelőbizottsági tagjait, hogy már 2015 márciusában tudomásuk volt a dízel-meghajtású személyautók emissziós adatainak meghamisításáról.

Ferdinand Piech elmondta, hogy 2015 február végén megbízható forrásból értesült a mesterkedésről, és erről tájékoztatta a VW akkori igazgatóját Martin Winterkornt, majd a felügyelőtanács márciusi ülésén a jelenlévőket is. Köztük volt Stefan Weil Alsó-Szászország kormányfője is, mivel a tartomány birtokában van a Volkswagen részvények jelentős hányada.

Stefan Weil, valamint a felügyelőtanács többi tagja cáfolta Piech állítását, és leszögezte, hogy 2015 tavaszán még semmit sem tudott az emissziós értékek meghamisításáról, és csupán az amerikai botrány kirobbanásának napján, azaz 2015. szeptember 19-én értesült az ügyről.

Megfigyelők szerint a 80 esztendős Ferdinand Piech állításával

főleg Martin Winterkornt akarta megvádolni

– akit egykor éppen ő hozott a Volkswagenhez, de fokozatosan szembe kerültek egymással. Amikor a viszályt már nem lehetett elsimítani, az autógyár vezetősége Winterkorn mellé állt, aminek következtében Piech lemondásra kényszerült.

A vádaskodás tovább nehezíti a Volkswagen vezetőségének erőfeszítéseit, hogy az autógyár valahogy kilábaljon a sok milliárd euró veszteséget okozó emissziós botrány következményeiből.

Ehhez némi reménysugárt jelent az orosz államfő bejelentése, amely azt követően hangzott el, hogy Vlagyimir Putyin Moszkvában fogadta a Volkswagen igazgatóját, Matthias Müllert - aki Martin Winterkornt követte a gépkocsi-konszern élén.

Putyin támogatást ígért a VW gyártmányok oroszországi eladásának serkentéséhez.

Putyin Müller előtt tett nyilatkozatában a Volkswagenre vonatkozó adókedvezmények kiegészítését helyezte kilátásba.

Tény, hogy az ukrajnai válság miatt Moszkvával szembeni nyugati megtorló intézkedések hatására és a kőolaj árának esése következtében Oroszországban erősen visszaesett az új gépkocsik, köztük a Volkswagenek vásárlása. Holott a VW a Moszkvához közel fekvő Kalugában gyártelepet működtet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×