eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Kolumbiában több volt a menekült, mint Szíriában

Kolumbiában több volt a menekült, mint Szíriában

Közel 300 ezer halott és több belső menekült, mint Szíriában – ez az 50 éven át tartó kolumbiai polgárháború mérlege. A kormány és a marxista FARC gerillacsoport azonban most hivatalosan is békét kötött.

„Vége a háborúnak, békét építünk” - kommentálta a FARC gerillahadsereg Timochenko néven ismert vezérével kötött békét Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.

Az ötven éven át tartó kolumbiai polgárháború a nyugati félteke legtovább elhúzódó konfliktusa volt.

A FARC, azaz a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők 1964-ben még csak marxista katonai csoport volt. Négy évvel később már beszállt a kokaincsempészetbe is, hogy finanszírozni tudja tevékenységét.

Eredetileg egy levert parasztlázadás után jelent meg, de profiljába később felvette az emberrablást is.

Vezérét, az 57 éves Rodrigo Londonót, akit Timochenko néven emlegetnek, több, mint 150 év börtönre ítélték különböző fegyveres akciók miatt.

Most mégis ő írhatta alá a kolumbiai elnök társaságában a békeszerződést. A Cartaghena városban rendezett ceremónián tanúként részt vett John Kerry amerikai külügyminiszter és Ban ki-mun ENSZ-főtitkár. A hétvégén az ország lakosságát is megszavaztatják a tervről, kommentátorok szerint az „igen” szavazat esélyes a győzelemre.

A békekötést négy éves tárgyalások előzték meg, ezek házigazdája Raul Castro kubai elnök volt. A konfliktus éveiben 260 ezer embert öltek meg és további 45 ezer eltűnt. A baloldali gerillákkal szemben jobboldali halálbrigádok és kábítószer kartellek vonultak fel.

A konfliktus olyan méreteket öltött, hogy Kolumbiában jelenleg a legmagasabb a belső menekültek száma – közel 6.9 millió. Ez 300 több magasabb, mint Szíriában.

A béketárgyalásokon egy északír-csoport is segített és az alku részeként a Farc politikai párttá alakul. Miközben Santos elnök új kezdetről beszél, addig sokan bírálják a békeegyezményt, mert az szerintük túl nagy hatalmat és túlságosan megengedő amnesztiát ad az egykori gerilláknak.

Az alku részeként kártérítést kapnak a konfliktus áldozatainak hozzátartozói. A „politikai bűncselekményekre” amnesztiát mondanak ki, de a legsúlyosabb bűnökre, így a mészárlásokra, kínzásra és nemi erőszakra viszont nem.

A Farc-hadsereg közel 7 és félezer harcosa levonul a hegyekből és az ENSZ-felügyelete alatt leteszi a fegyvert.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×