eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Erdogan: A muszlimok tartózkodjanak a fogamzásgátlástól

A nő dolga az, hogy gyereket szüljön, mégpedig lehetőleg hármat – többek között erről beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnök, amikor felszólította honfitársait, hogy mondjanak nemet a fogamzásgátlásra.

Recep Tayyip Erdoganról régóta köztudott, hogy kerüli a virágnyelvet. Egy hétfői televíziós beszédében most azt sürgette: egyetlen muszlim család se próbálja fogamzásgátlással szabályozni a gyerekek számát, sőt, a hívő nőknek még több gyereket kell vállalniuk.

„Megsokszorozzuk leszármazottaink számát. Lakosságtervezésről és születésszabályozásról beszélnek nekünk... Ilyet egyetlen muszlim család sem tehet. Senki sem avatkozhat be Isten munkájába. Az első számú feladat itt az anyáké” – mondta a török elnök Isztambulban, egy oktatási alapítvány rendezvényén.

Ahogy fogalmazott, „a magasan képzett jövőbeli anyáknak” nem szabad fogamzásgátláshoz folyamodniuk, hogy ezzel biztosítsák a török lakosság növekedését.

A mélyen hívő Erdogan korábban magára haragította a nőszervezeteket és a világias török ellenzéket, amikor közölte, hogy a nőknek legalább három gyereket kell szülni és amikor elutasította a női és férfi jogegyenlőség nyugati gondolatát. Sőt, egy esküvői beszédben azt is megjegyezte, hogy a születésszabályozás „árulással” ér fel.

Maga Erdogan négy gyerek apja, így feleségét nem érheti kritika a részéről. Statisztikai adatok szerint tavaly átlagban valamivel több, mint 2 újszülött jutott minden török nőre, ami elég ahhoz, hogy szinten tartsa az ország lakosságát. Ezzel a török népszaporulat magasabb, mint sok európai országban. Az összehasonlításokból az is kiderül, hogy a török lakosság átlagéletkora fiatalabb, mint az európai és hogy továbbra is növekszik.

Az ENSZ megjegyezte, hogy Törökországban nagy szükség van a családtervezésre, mivel a házasságban élő török nők egyötöde terhességmegszakításhoz folyamodik, hogy szabályozza a családban születő gyerekek számát.

Erogan megjegyzései minden bizonnyal muníciót szolgáltatnak azok számára, akik Európára leselkedő veszélyként írják le az Iszlámot és a kontinensre érkező muszlim menekülteket és migránsokat.

Az abortusz és a fogamzásgátlás nemcsak Erdogan, de a római katolikusok számára is tabu. A BBC ugyanakkor megjegyzi, hogy a kilenc klasszikus iszlám iskola közül nyolc elfogadja a fogamzásgátlást, amelyet már évszázadok óta ismernek a muzulmán világban.

Konzervatív muzulmán vezetők ugyanakkor nyíltan kampányoltak a születésszabályozási módszerek ellen, aminek nyomán sok muzulmán országban hatástalanok a családtervezési programok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×