eur:
389.43
usd:
362.02
bux:
68560.64
2024. május 7. kedd Gizella

Megnyugtatja-e a fenyegetőző Nagy-Britanniát Brüsszel?

Cameron brit miniszterelnök a következő két hétben a visegrádi országok vezetői körében próbál támogatást szerezni ellentmondásos európai reformterveihez. Az Európai Tanács ma közli, milyen engedményeket hajlandó tenni az Unióból való kilépéssel fenyegetőző Nagy-Britanniának.

David Cameron brit kormányfő a következő két hétben azon lesz, hogy megdolgozza a visegrádi országok vezetőit - mondta a Guardiannek egy londoni kormányforrás.

"Világos, nagyon aggódnak, hogy a Nagy-Britanniában élő lengyel, cseh, magyar és balti dolgozók hogyan szavazhatnak az otthoni választásokon" - mondta a név nélkül nyilatkozó brit kormányilletékes.

Cameron számára azért fontos Kelet-Európa megpuhítása, mert az Európai Bizottság hajlandónak mutatkozik arra, hogy a britek korlátozhassák az uniós munkavállalók jogosultságát egyes brit szociális juttatásokra, ami a gyakorlatban leginkább a kelet-európai állampolgárokra vonatkozik.

Miközben Brüsszel engedne Londonnak, a négy visegrádi ország továbbra is harcosan ellenáll, mert úgy érzi: diszkriminálnák állampolgáraikat. A nyugati tagállamokat mindez kevésbé zavarja. Charles Michel belga miniszterelnök például "bátornak" nevezte Cameront és arra utalt: alkut lehet kötni az Európán belüli szabad mozgásról. Michel korábban még arról beszélt: nem zavarná a britek kilépése.

Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője ma, kedden mutatja be azokat a javaslatokat, amelyek célja, hogy az Európai Unióban tartsák a briteket. Ezek része az úgynevezett "vészfék", a segélyre való jogosultság ideiglenes megvonása a Nagy-Britanniába érkező keleti migránsoktól.

A feltétel, hogy London bizonyítsa, szociális ellátórendszere roskadozik a bevándorlók miatt. Brüsszel engedménye az, hogy elfogadja, hogy ez az állapot már most fennáll. Azaz, ha alkut köt Londonnal, akkor a britek az EU-tagságukról szóló népszavazás után azonnal behúzhatják a "kéziféket" és korlátozhatják a segélyekhez való hozzáférést.

Az EU vezetése a február 18-19-i uniós csúcson szeretné tető alá hozni az alkut Nagy-Britanniával. Megállapodás esetén Cameron demonstrálhatná választói felé, hogy sikerült "megreformálnia az EU"-t és így nincs ok arra, hogy a kilépésre szavazzanak.

A britek egyik követelése, hogy a hatalom Brüsszelből visszatérjen a westminsteri parlamenthez.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ezért azt javasolja, hogy a jövőben a nemzeti parlamentek 55 százalékának összefogása esetén a törvényhozók blokkolni vagy módosítani tudják az európai jogszabályokat. Ezt az elképzelést nevezik "piroslap-rendszernek".

Cameron azt is szeretné elérni, hogy az eurót nem használó uniós tagállamok védelmet kapjanak az euró-övezeti tagok rájuk nézve hátrányos döntéseivel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×