eur:
389.62
usd:
364.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nagy-Britanniában dolgozik a legtöbb külföldi orvos

Az Európai Unió tagországai közül - Luxemburgot kivéve - Nagy-Britanniában dolgozik a legtöbb külföldi orvos, immár 38 százalék a máshol született doktorok aránya, háromszor annyi, mint például Németországban.

Ez pótolja a munkakörülményeik miatt elégedetlen, elvándorló angol orvosokat. A brit egészségügyi ellátórendszer egyik problémája, hogy a szigetországba érkező kórházi dolgozók - leginkább az ápolónők, de olykor az orvosok is - gyengén beszélnek angolul, és emiatt akár műhibákat is elkövethetnek.

A brit egészségügyi szakvezetés szerint tarthatatlan helyzet, hogy az állam milliárdokat költ orvosképzésre, de a fiatal orvosok jelentős része elvándorol, például Ausztráliába vagy az Egyesült Államokba, mert ott kevesebb munkaórát követelnek meg tőlük, és jobb életkörülményeket tudnak biztosítani maguknak.

A rezidenseket valóban alaposan megdolgoztatja az egyre nagyobb teherrel küzdő ingyenes brit általános egészségügyi rendszer. A minap emiatt sztrájkoltak a fiatal orvosok.

Jelenleg 17 ezer brit orvos dolgozik külföldön. A távozók helyét Angliában külföldiek töltik be, akik hajlandóak többet dolgozni, inspekciózni, helyettesíteni, mert itt magasabbak a bérek.

Ami a kvalifikációt illeti, régebben az volt a rendszer, hogy elismerték minden olyan bevándorló vagy Angliában munkát vállaló orvos diplomáját, aki oklevelét a Brit Nemzetközösség valamelyik tagországában szerezte. Más külföldieket viszont - még az Európai Unió megalakulása előtt - nagyon nehezen kvalifikáltak. Magyar menekült orvos egyetemi tanárok kényszerültek megszégyenítő alapvizsgák letevésére.

Azután súlyos műhiba történt, egy mauritius-i, francia anyanyelvű sebész tévedésből egy beteg jobb lába helyett a balt amputálta, azóta bevezették a szigorú nyelvvizsgát, tavaly június óta még a külföldről érkező ápolónők számára is. A Fülöp szigeteken külön ápolónő-képzők működnek Angliába kivándorló névőrek felkészítésére.

Immár az Európai Unióból érkeznek nagy számban orvosok Nagy-Britanniába, a szabad munkaerővándorlási szabályok alapján, s egy ideig elnézték a gyenge nyelvtudásukat. Néhány éve azonban Németországból szerződött Angliába egy orvos, aki félreértette a dózisra vonatkozó utasítást, és az előírt fájdalomcsillapító-adag többszörösét adta be egy idős betegnek, aki meghalt.

A nyelvvizsgát szigorították, de a kórházi ellátásra szoruló britek gyakorta bizalmatlanok a külföldről jött kórházi orvosokkal szemben. A magyar orvosok reputációja azonban jó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×