eur:
389.43
usd:
362.02
bux:
68560.64
2024. május 7. kedd Gizella

Amerika bírálja a brit-kínai viszonyt

Miközben Nagy-Britannia Kína-lázban ég, az Egyesült Államok figyelmeztette szövetségesét, hogy hiba túlságosan közeledni Pekinghez. A kínai elnök a héten kezdett állami látogatást a szigetországban és a felek folyamatosan méltatják egymást.

"Eljött a kínai-brit kapcsolatok aranykora", "Új magasságokban szárnyal a brit-kínai viszony" - ilyen kifejezések röpködtek az éterben Hszi Csin-ping, kínai elnök hivatalos nagy-britanniai látogatása kapcsán.

A kínai vezetőt ezekben a napokban ünnepélyes pompával fogadják Nagy-Britanniában. Míg az Egyesült Államokban 21 ágyúlövéssel üdvözölték, addig Hszi Londonban együtt vacsorázott és koccintott Erzsébet királynővel a Buckingham-palotában és beszédet mondott a parlamentben.

A brit parlament királyi termében mondott beszédében Hszi azt mondta: lenyűgözi a kínai-brit kapcsolatok intenzitása. "Országaink régóta vonzalmat éreznek egymás iránt" - fogalmazott a Shakespeare-t és kínai közmondásokat idéző pekingi vezető.

A királynő méltatta Kína fejlődését és azt, hogy "többszáz millió embert emeltek ki a szegénységből. Azt is megjegyezte, hogy a két ország kapcsolata most már "valóban globális partnerség".

Hszi látogatása egybeesik többszáz munkahely elvesztésével a brit acéliparban, amit közgazdászok az olcsó kínai import számlájára írnak. Emellett azonban harmadrészben Kína finanszíroz egy épülő brit atomerőművet.

Miközben a britek arra készültek, hogy 50 milliárd euro értékben üzleti szerződéseket kössenek a kínaiakkal, tengerentúli szövetségeseik finoman rosszallásuknak adtak hangot. Washingtoni Kína-szakértők megjegyezték, hogy a két ország teljesen másként kezeli a megerősödő Csendes-óceáni hatalmat.

"Ha engedünk a kínai nyomásnak, csak további kínai nyomás lesz az eredménye" - mondta Evan Medeiros, Obama elnök volt ázsiai ügyekkel foglalkozó tanácsadója, az Eurázsia Csoport egyik vezetője. "London veszélyes játékot játszik. Azt hiszi, gazdasági előnyökre tehet szert, de csak további gondjai lesznek a jövőben" - tette hozzá.

Az amerikaiak konstruktív viszonyra törekszenek Kínával, de bírálják emberi jogi gyakorlata, a Dél-Kínai tengeren tanúsított magatartása és az internetes kémkedés ügyében. "Ami aggasztó, hogy csak a kereskedelemmel és gazdasági együttműködéssel akarják mérni a britek Kína-politikájának értékét" - mondta a londoni irányvonalról Tom Wright, a tekintélyes Brookings Intézet külpolitikai szakértője.

Az Obama-kormányzat márciusban már élesen bírálta brit partnereit, amiért "állandóan engednek Kínának" - ez azután történt, hogy London csatlakozott a kínaiak által létrehozott Ázsiai Infrastrukturális fejlesztési bankhoz. "Nem konzultáltak velünk. A britek aláásták Amerikát és az egész G7-es csoportot is" - mondta egy volt elnöki illetékes. Az amerikaikat az is megdöbbentette, hogy a britek úgy találták: az Amerikában bizalmatlanul szemlélt Huawei elektronikai-kommunikációs cég nem jelent biztonsági kockázatot és ezért beruházhat Nagy-Britanniában.

Az amerikai politikai közbeszédben megjelent a "hollandizálódás" kifejezés. Ezzel arra akarnak utalni, hogy Nagy-Britannia fokozatosan feladja nagyhatalmi szerepét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×