eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Reformerek és keményvonalasok csatája a gazdasági növekedés lassulása miatt

Kínában egyes politikusok válságként élik meg azt, hogy drámai módon lelassult a gazdasági növekedés. A reformellenes keményvonalasok úgy akarnak tenni ez ellen, hogy felpörgetnék a termelést.

A kínai Caixin magazin szerint a 2008-2009-es banki krízis óta nem volt olyan válsághangulat Kínában, mint most.

Az Állami Vagyonfelügyelet és Adminisztrációs Bizottság nevű szervezet egy a "gazdasági növekedést védő" csapatot állított össze, és nyomást gyakorol az állami cégekre, hogy mindenáron további munkahelyeket hozzanak létre.

A szervezet 115 állami mamutvállalatot irányít és 6 billió dollárnyi állami vagyon felett rendelkezik.

Egyre több jel utal arra, minden fronton visszaesett a kínai gazdasági növekedés - jegyzi meg a brit Telegraph. Az HSBC banknak a kínai szolgáltatási ágazat teljesítményét mérő indexe két éve nem látott mélységbe zuhant.

A gazdaság bővülése az első negyedévben valamivel több mint 7,5 százalékra esett vissza, ami Európában irigylésre méltó, de Kínában aggodalomra ad okot.

A Shanghai tőzsde indexe a 2008-as csúcs után 60 százalékot veszített és a 2003-as szintre esett vissza.

Kína gondjai miatt visszaesett a nyersanyagok ára, a rézé például a 2006-os szintre csökkent.

Az Állami Vagyonfelügyelet arra utasította az irányítása alatt álló cégeket, hogy halasszák el a modernizációt célzó beruházásokat és a bővülés legyen a fő céljuk.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök viszont egy másik gazdasági modellt akart bevezetni, és éppenséggel mérsékelni akarta a növekedést. Az állami cégek a kínai gazdaságon belül mára négyszer akkora helyet foglalnak el, mint 2003-ban. Azaz gyakorlatilag a gazdaság lassú újraállamosítása zajlik - jegyzi meg a Telegraph. Ami gond, hogy ezek a nagy és általában kevéssé hatékony cégek felszívják a rendelkezésre álló hiteleket.

Li miniszterelnök és támogatói szerint Kína immár nem támaszkodhat az olcsó exportra és a külföldi találmányokra. A reformerek szerint az állami, központi tervezés nem alkalmas a technológiai fejlődést biztosító innováció támogatására, és ebben különösen nagy szerepet kell kapnia a magánszektornak.

Az IMF arra figyelmeztette Kínát: ha nem akar beleesni az úgynevezett "középjövedelmű országok csapdájába", akkor az államnak "csak limitált beleszólása lehet a gazdaságba". Emellett az ázsiai országoknak el kell fogadniuk a jogállamiságot, az erős intézményeket és hitelreformot kell végrehajtaniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×