eur:
389.75
usd:
363.51
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rettegésben tartják a sztrájkolók a dolgozni akarókat

Döbbenetes állapotok uralkodnak a Peugeot-Citroen autógyártó egyik Párizs közeli, bezárásra ítélt üzemében, ahol a dolgozók egy része immár tíz napja sztrájkol, ráadásul rettegés alatt tartják dolgozni akaró munkatársaikat. A gyár vezetése egyenesen szabotázzsal vádolja az eseményeket vezénylő két radikális szakszervezet vezetőit.

Tizedik napja tart az alkudozás a Peugeot-Citroen és a két legradikálisabb szakszervezet, a kommunistákhoz közeli CGT, illetve a Sud között. Az érdekvédők a lehető legmagasabb végkielégítést és a legjobb távozási feltételeket igyekeznek kiharcolni a dolgozók számára, és hogy ezt elérjék, minden eszközzel igyekeznek megakadályozni a Citroen C3 típusú gépkocsik termelésének újraindítását.

A helyszínen járt újságíróknak a nem sztrájkoló dolgozók arról számoltak be, hogy a szakszervezetek tagjai folyamatosan fenyegetik őket, volt, aki a hétfő reggeli munkáb aálláskor reszketett munkagépe mellett, másokat annyira sokkolt az erőszakos hangulat, hogy a gyárvezetésnek haza kellett őket küldenie.

A cég vezetői egyébként nemcsak erőszakkal, de szabotázzsal is megvádolták a szakszervezeteket, néhány napja ugyanis felfedezték, hogy ismeretlenek elvágták az egyik részlegen az elektromos vezetékeket. Az érdekvédők minden vádat tagadnak, ám hétfőn kifütyülték azokat a munkásokat, akiket a PSA más üzemekből vezényelt át a termelés beindítása érdekében Aulnay-sous-Bois-ba.

Az idősebbeket különösen azon fiatal munkások viselkedése sokkolja, akik tudva, hogy a gyárat legkésőbb 2014-ben mindenképpen bezárják, valósággal törnek-zúznak a műhelyekben. Egy névtelenül nyilatkozó szaki egyenesen úgy fogalmazott, hogy mintegy ötven fiatalból álló banda átvette az uralmat az üzemben.

Mindeközben a másik autógyártónál, a Renault-nál is nehéz tárgyalások zajlanak a vezetés és a szakszervezetek között. Az ottani hangulatot jelzi, hogy az egyik érdekvédő néhány napja közölte: a cégvezetés két franciaországi gyár bezárásával fenyegetőzik, amennyiben nem jön létre egy a versenyképességet javító megállapodás. A Renault azonnal cáfolta a híresztelést, de hitele rendkívül gyenge azóta, hogy január elején bejelentették: a következő három évben összesen 7200 munkahelyet szüntetnek meg Franciaországban.

A fentiekkel párhuzamosan kedd délután közel kéttucatnyi cég dolgozói tüntettek a munkaügyi minisztérium előtt az úgynevezett tőzsdés elbocsátások ellen tiltakozva. A francia köznyelvben az egyébként nyereséges cégek által végrehajtott gyárbezárásokat vagy leépítéseket nevezik így, és Francois Hollande jelenlegi államfő a választási kampány alatt azt mondta, hogy az ilyen jellegű "visszaéléseknek" megválasztása esetén véget fog vetni.

A szakszervezetek most az államfő által beígért törvényt követelik, amely elvileg kimondaná, hogy nyereséges üzemet nem lehet bezárni, azt tulajdonosának kötelező módon el kellene adnia, amennyiben nem kíván vele tovább foglalkozni. A fenti képet még egy további szokatlan esemény egészíti ki: kedden a Francia Nemzeti Bank dolgozói országos sztrájkra szólítottak fel, ily módon tiltakozva mintegy 2500 munkahely megszüntetése ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×