eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

A volt brit kormányfő nem sajnálja, hogy megnyitotta a határokat

Utódja bánja, de Tony Blair nem, hogy Nagy-Britannia 2004-ben korlátozás nélkül beengedte az országba a kelet-közép-európai munkavállalók százezreit. A brit Munkáspárt jelenlegi vezére hibának nevezte a lépést és arra utalt: ügyelni kellene rá, hogy a munkaadók próbáljanak meg brit születésű dolgozókat alkalmazni.

Nyolc év telt el azóta, hogy az EU 2004-es bővítése után a londoni kormány lehetővé tette a szabad munkavállalást az új tagállamok polgárainak, de a kelet-európaiak jelenléte még mindig kedvelt vitatéma Nagy-Britanniában.

A múlt héten a brit Munkáspárt mostani vezére, Ed Miliband bírálta elődje, Tony Blair akkori miniszterelnök döntését, hogy szemben például Ausztriával vagy Németországgal, Nagy-Britannia megnyitotta határait és nem élt a lehetőséggel, hogy átmenetileg korlátozza a kelet-európai - főként lengyel - munkavállalók beáramlását. Miliband szerint a kelet-európai bevándorlás árát a brit munkásosztály fizette meg, míg a középosztály jól járt az olcsó munkaerővel.

Áramlás pedig volt: egyes adatok szerint 700 ezren érkeztek a szigetországba az elmúlt években, szemben a becsült 15 ezerrel.

Nagy-Britannia szinte minden városában van Polski Sklep, azaz lengyel bolt és az utóbbi időben a magyarok is megindultak: az észak-londoni Wood Green környékén teljesen természetes, hogy magyar szót hall az ember az utcán.

A brit média - és nemcsak a hagyományos jobboldali orgánumok, mint a Daily Mail, vagy a Sun - de a politikailag korrekt közszolgálati médiumok is gyakran problémaként állították be a kelet-európaiakat. Az egyik tévéadó például arról tudósított néhány éve, hogy kelet-európaiak loptak el hattyúkat egy londoni csatornából, hogy megegyék azokat.

Azt is gondként állították be, hogy érkezésükkel nagyobb teher nehezedett a brit költségvetésre és infrastruktúrára: sok, angolul nem tudó gyerek ment iskolába, sok pénzbe került a tolmácsolás az angolul rosszul beszélő migránsoknak. Arról kevesebb szó esett, hogy az újonnan érkezettek egy évig nem voltak jogosultak segélyre és hogy adójukból a brit állam fordíthatott volna a közszolgáltatásokra.

Tony Blair, az akkori miniszterelnök azonban most visszavágott: "bizonyos szempontból nem sajnálom, hogy megnyitottuk a határokat, mert a lengyel közösség és más kelet-európai közösségek jó munkát végeznek az országunknak. Örülök nekik, bár tudom, hogy nagyon érzékeny kérdésről van szó. Szerintem ezt a legtöbb józan honfitársunk is így látja" - mondta a BBC-nek.

Blair hazai megítélése ugyanakkor meglehetősen rossz: a brit baloldal az iraki háborúban való részvételért hibáztatja, a konzervatívok szerint pedig túlságosan is Európa-barát volt. Õ maga arra utalt, hogy szívesen elvállalná az Európai Unió elnöki posztját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Pénteken arról érkeztek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Mindeközben az éjszaka folyamán az oroszok több ukrán drónt és rakétát is leszedtek, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Pavljuk tábornok szerint az Oroszország elleni háború a következő két hónapban döntő fordulatot vehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×