eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Iszlamista párt kerülhet hatalomba Tunéziában

Miközben Líbiában a Kadhafi-rendszer bukását ünnepelték, Tunézia - az "arab tavasz" első országa - már az első szabad választásokat tartotta vasárnap. Az első eredmények előtt is világossá vált, hogy valószínűleg az iszlamista párt kerül erős pozícióba, amely sokáig be volt tiltva.

Többezer megfigyelő előtt, jobbára incidensek nélkül szavazott Tunézia azután, hogy január közepén a tömegtüntetések nyomán megbukott Zin el-Abidin ben Ali elnök korrupcióra és elnyomásra épülő rendszere.

Becslések szerint a szavazásra jogosult lakosság közel hetven százaléka járult az urnákhoz - sokan életükben először szavazhattak.

A győzelemre a mérsékelt iszlamistának mondott en-Nahda párt esélyes, ami a régió más országaira is hatással lehet. A pár iszlamista irányvonala azonban sokakban aggodalmat keltett. A párt vezetői azt mondják, hogy "széles alapokon nyugvó", koalíciós kormányt akarnak alapítani.

"Sokan szélsőségesnek tartanak bennünket, de akkor az elnyomás idején erőszakosan reagáltunk volna" - mondta a Euronewsnak Szavszan Omrar aktivista, aki fejkendő nélkül állt a kamera elé. A párt azt ígéri, hogy nem csorbulnak a nők jogai - akik a világi Ben Ali egypártrendszerében nem kényszerültek az iszlám előírások betartására.

Az en-Nahda - demokratikus elkötelezettségét bizonyítandó - egy karzimatikus, fejkendő nélkül járó gyógyszerésznőt tett tuniszi listája élére.

Szabadságot akarunk magunknak és másoknak - mondta Ali Laraid, a párt egyik vezetője, aki 14 évig ült börtönben Ben Ali idején. "Az eddigi iszlám modellek nem vezettek jóra." - tette hozzá.

"Az en-Nahda számára nagy próbatétel lesz, hogyan tud ellenzéki erőből kormányzó erővé válni, mert a tunéziaiak mélyreható változást akarnak - mondja Szlaheddin Dzsursi politológus.

A tunéziai változásokat jelentős részben a gazdasági visszaesés és a munkanélküliség indította el, de a forradalom nyomán romlott a helyzet, mert elmaradtak a turisták és külföldi befektetők. A lakosság minél hamarabb szeretné a saját bőrén tapasztalni, hogy a nagyobb szabadság nagyobb jólétet is hoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×