eur:
400.09
usd:
367.04
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Nem lassítja a nyomozást, ha az őrizetes találkozhat az ügyvédjével

Õrizetbe vételének első percétől ügyvédi segítséget kérhet a gyanúsított és élhet a hallgatás jogával - egyebek mellett ezt tartalmazza az a törvénymódosítás, amelyet április 14-én szavazott meg a francia parlament, és amely már másnap életbe is lépett. Az ügyvédek lelkesen üdvözölték a határozatot, évek óta hangoztatták ugyanis, hogy az előzetes letartóztatás szabályai ellentétesek az európai alapjogokkal, ráadásul megalázóak és embertelenek is.

Míg 2001-ben 336 ezer személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, addig ez a szám 2010-re megduplázódott, közelítve a 800 ezret.

Az új szabályok szerint a jövőben kizárólag azokat lehet előzetes letartóztatásba helyezni, akiket börtönbüntetéssel sújtható bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, de fogva tartásuk ideje nem haladhatja meg a 24 órát.

Ez alól természetesen vannak kivételek: további 24 órával meghosszabbítható az előzetes fogva tartás, ha a kiszabható börtönbüntetés tartama meghaladja az egy évet, de szervezett vagy terrorista jellegű bűncselekmény esetén a négy, sőt akár a hat napot is elérheti.

Szintén fontos változás, hogy egy vádlottat többé nem lehet elítélni kizárólag az előzetes letartóztatás alatt tett nyilatkozata alapján, ha a kihallgatásán nem vehetett részt egy ügyvéd is. Az ügyvédek egyébként az eljárás első percétől jelen lehetnek a kihallgatásokon, tanácsokat adhatnak védenceiknek, betekinthetnek a jegyzőkönyvekbe, és maguk is kérdéseket tehetnek fel. A letartóztatottak korábban csak az előzetes első félórájában találkozhattak az ügyvédjükkel, akik kifejezetten szűk jogosítványokkal rendelkeztek, nem láthatták például a felvett jegyzőkönyvet.

A rendőrök egyébként attól tartottak, hogy az új szabályok miatt munkájuk rendkívül lelassul, és nehézkessé válik, és az is a kifogások közé tartozott, hogy képtelenek lesznek olyan elkülönített helyiségeket biztosítani, ahol az ügyvédek találkozhatnak védenceikkel. Az elmúlt két hónap tapasztalata azonban azt mutatja, hogy ezek a problémák lassan megoldódnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Forró téma
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Az időzítés nem tűnik véletlennek: a célegyenesbe érkezett a Konzervatív Párt vezetőválasztási versenye és az egyik forró téma: kiléptessék-e Nagy-Britanniát az Emberi Jogok Európai Bíróságából (ECHR). A testületet azzal vádolják, hogy megnehezíti a külföldi bűnözők kitoloncolását.

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságba kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×