eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Aerial view of beach with stones and rocks, alone boat in adriatic sea at sunset in summer. Top view of yacht in transparent blue water. Travel in Croatia. Nature background. Landscape with ocean
Nyitókép: den-belitsky/Getty Images

Vigyázat, támadnak a húsevő baktériumok

A következő évtizedekben várhatóan megnő a húsevő baktériumok okozta potenciálisan halálos fertőzések száma a klímaváltozás következtében.

A Scientific Reports szaklap közölte a tanulmányt, mely szerint a következő 20 évben megduplázódhat a Vibrio vulnificus baktérium okozta fertőzések száma részben azért, mert a melegedő vizekben minden korábbinál északabbra tud eljutni a húsevő baktérium – írja az NBC News. Bár egyelőre ritkán okoz megfertőződést ez a patogén, az előrejelzés megmutatja, milyen problémákra kell felkészülnünk a globálois felmelegedés eredményeként.

A kutatás társzerzője, Iain Lake, az East Anglia Egyetem kutatója elmondta: azért a Vibrio vulnificust kutatták, mert ez a baktérium már a legkisebb változásokra is reagál. "Annyira érzékeny a környezeti változásokra, hogy gyakorlatilag barométerként használhatjuk" – fogalmazott.

A Vibrio vulnificus baktériumok a meleg, sekély parti vizekben élnek, a fertőzések száma jellemzően a nyári hónapokban érik el csúcsát.

Az emberek a tengervízzel érintkező vágásokon vagy más bőrsérüléseken keresztül fertőződhetnek meg.

A fertőzés gyorsan terjed, és a baktérium súlyosan károsít. Ötből egy esetben halállal végződik, sokaknak pedig csak amputáció ad esélyt a további életre.

A fertőzések számának alakulását az 1988-2018 közti időszakban vizsgálták Amerika keleti partvidékén. és azt találták, hogy tízről nyolcvanra emelkedett az előfordulás száma. Az esetek egyre északabbra következnek be, ezt a folyamatot pedig elősegíti a klímaváltozás miatt a vizekben történő felmelegedés.

A kutatók számoltak alacsony kibocsátás mellett közepes és magas kibocsátás mellett bekövetkező éghajlati modellekkel is: a legrosszabb forgatókönyv szerint minden keleti partvidéki államot érint majd a baktérium jelenléte, és akár 140-200 fertőzés is előfordulhat évente. Ez a szám nem tűnik magasnak, de már most is évi 28 millió dollárt költenek Amerikában a jelentősen alacsonyabb számú beteg kezelésére. Szakértők szerint ezek az eredmények ismételten felhívják a figyelmet arra,

milyen összefüggések lehetségesek a természeti katasztrófák és az emberi egészség között.

"Nagyon fontos, hogy az emberek tudják, mikor nem tanácsos úszni, vagy mikor kell elkerülni ezeket a vizeket, ha nyílt sebünk van. A kutatás egy ritka jelenséggel foglalkozik, de megmutatja, hogy össze kell kötni a mikrobiológiát a közegészségüggyel" – mondta Amy Sapkota, a Marylandi Egyetem környezetegészségügyi professzora a kutatás kapcsán.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×