eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A gízai nagy piramis. Forrás: Twitter/Ebad
Nyitókép: Twitter/Ebad

Feltárult a nagy piramis újabb titka - videó

A régészeket is meglepte, amit a gízai nagy piramis alatt találtak.

Egy eddig rejtett, kilenc méter hosszú folyosóra bukkantak régészek a gízai nagypiramis főbejárata mögött - jelentették be csütörtökön az egyiptomi műkincsvédelmi hatóságok.

A felfedezést a 2015-ben indított 'Scan Pyramids' nevű projekt keretében tették. Ennek lényege, hogy modern technológiák - átvilágítási és endoszkópos eljárások - segítségével újra átvizsgálják az ókori világ hét csodája közül egyedüliként fennmaradt építmény belsejét.

A most felfedezett, a kezdetben feltételezettnél, ötméteresnél is nagyobb folyosót feltehetően azzal a céllal építették, hogy elvezesse a piramis súlyát, amely a bejáratra vagy esetleg egy másik, még fel nem tárt kamrára nehezedett.

A gízai nagy piramist Kr. e. 2560 körül építették monumentális temetkezési helyként az óbirodalmi Hufu vagy Kheopsz fáraó uralkodása idején. Ez a világ legnagyobb ismert ókori építménye (magassága 146,5 méter) a kínai nagy fal mellett.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×