eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Egy korábbi változatra optimalizált oltást ajánlanak az omikron ellen

Nincs bizonyíték arra, hogy a jelenlegi oltások ne nyújtanának valamilyen szintű védelmet az omikronnal szemben is, vélekednek az AstraZeneca oltás fejlesztésében részt vevő Oxford Egyetem kutatói. Az is kiderült, hogyan vizsgálják, tesztelik az első, az omikron ellen szánt vakcinákat.

Az AstraZenecával közösen oltást fejlesztő Oxfordi Egyetem szakemberei szerint a korábbi variánsok kapcsán is felmerült már, hogy az oltások hatékonyságát kikerülhetik, mégsem volt köztük olyan, amely teljes mértékben lenullázta volna az immunitást. Az omikron esetében sem derült ki eddig olyasmi, amiért valóban aggódnunk lenne szükséges, mondják.

A Bloomberg cikkében azt írja, természetesen az oxfordi kutatók is vizsgálják vakcinájuk hatékonyságát, többek közt Botswanában, ahol az omikront kimutatták már. Ha mégis szükséges lenne módosítani, arra is megvannak az eszközeik.

Most a védelmet kell optimalizálni

A járvány mostani szakaszának központi kérdésévé vált a Politico szerint, hogy milyen szintű védelmet kínálnak az első generációs oltások a több mint 30 mutációval jelentkező omikronnal szemben. A kormányok és az egészségügyi szervezetek a jelen szakaszban, amikor még zajlanak a vizsgálatok, azt ajánlják az embereknek, hogy optimalizálják védelmüket, vagyis ha elérhető számukra ismétlő oltás, mindenképpen vegyék fel azt.

Az Oxfordi Egyetem korábban készített már a béta variánsra optimalizált változatot:

mivel az omikron leginkább a bétához hasonlít a jelenlegi ismeretek szerint, John Bell, az egyetem professzora szerint érdemes lehet a bétára specializált oltás hatását kipróbálni.

Ezt a vakcinaverziót már hat hónapja készítik a kutatók.

Van, ahol fél évbe is telhet egy új oltás fejlesztése

Ha kiderülne, hogy teljesen új oltás szükséges az omikron ellen, az Oxfordban nem készül el nagyon gyorsan: a folyamat Bell szerint is lassabb, mint az mRNS-oltások esetében, akár 4-6 hónapba is telhet.

A Pfizer korábban azt nyilatkozta, 100 napon belül el tudja kezdeni egy módosított vakcina első adagjainak kiszállítását. A Moderna 60-90 napon belül tud klinikai tesztelésre kész oltásváltozatot létrehozni, és a jelenleg még engedélyre váró Novavax is nekilátott az omikronra oltást fejleszteni.

Így vizsgálják az első vakcinákat

Arról, hogy miként tesztelik jelenlegi vakcináikat, illetve készülnek egy esetleges új fejlesztésére, a Moderna számolt be eddig a legbővebben a Fierce Pharma cikke szerint. A vállalat 306 résztvevővel kezdte meg emlékeztető oltásának egy nagyobb dózisú változatát vizsgálni, hogy kiderüljön, az jobb védelmet ad-e a törzzsel szemben. Másodszor, a Moderna két olyan emlékeztető-jelöltet vizsgál, amelyeket az omikronhoz hasonló mutációkra megelőzésként terveztek. Végül a vállalat az omikron-specifikus oltást is fejleszt.

Az AstraZenecáról tudjuk, hogy Botswana mellett Eswatiniben is teszteli jelenlegi vakcináját, hogy

a való életben derüljön ki, mennyire hatásos az omikron ellen.

Mindkét helyszínen jelen van az omikron.

A Janssen oltásának hatékonyságát dél-afrikai és más szakértőkkel közösen vizsgálja. A többi gyártó részletesen nem számolt be arról, hogyan derít fényt arra, hatékony-e eredeti oltása az omikronnal szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×