INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

koronavírus

oltás

vakcina

tinédzser

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája a McKesson elosztóközpontban a Mississippi állambeli Olive Branch településen 2020. december 20-án.

Az EMA zöld utat adott a Moderna oltásának a 12 és 17 év közötti fiatalok számára

Infostart

Az uniós szabályozó testület ma nyilvánosságra hozott javasllata szerint a Moderna vakcinája is használható lehet a 12 év fölöttiek korosztályában: ha tényegesen meg is kapja az engedélyt az oltás, azt hamarabb adhatják majd az európai fiataloknak, mint az amerikaiaknak.

A Spikevax névre hallató oltás dozírozása ugyanolyan lesz, mint a 18 év fölöttiek esetében, mivel az EMA tájékoztatása szerint a vakcina ugyanolyan immunválaszt váltott ki ebben a korosztályban, mint a 18-25 év köztik körében. A Moderna már májusban közzétette klinikai kísérleteinek eredményét arról, hogy az oltás ebben a korcsoportban is biztonságosnak és hatékonynak találták, írja a Reuters.

Az EMA közlése szerint a tinédzserek 4 hetes különbséggel kaphatják majd meg az oltás két adagját, a döntést pedig egy több mint 3700 résztvevővel végzett klinikai kísérlet alapján hozták meg.

A gyerekek esetében a koronavírus általában enyhe lefolyású betegség, de megvan annak a rizikója is, hogy a betegség súlyos kimenetelű lesz, illetve a fertőzött gyermekek tovább is adhatják a vírust másoknak.

A nyájimmunitás elérésének szempontjából ennek a korcsoportnak a beoltása is kiemelten fontos,

igaz, szakértők arról is beszélnek, hogy a gyermekek oltásánál fontosabb lenne azoknak a területeknek a vakcinával való ellátása, amelyekre szinte semennyi vakcina nem jutott el eddig.

Ami a mellékhatásokat illeti, az EMA közleménye szerint nem tapasztaltak különbséget ahhoz képest, amit az idősebbeknél megfigyeltek, ugyanakkor a kisebb létszámú résztvevővel végzett kísérletek során a ritka mellékhatások akár rejtve is maradhatnak. Mindezzel együtt az EMA szerint a vakcina használatából fakadó előnyök nagyobbak, mint annak kockázatai.

Az EMA szerint a több mint 3700 gyermek bevonásával végzett vizsgálat nem mutathatott ki a Moderna oltóanyaga esetében új, eddig nem tapasztalt mellékhatásokat. A gyermekeknél tapasztalt mellékhatások hasonlóak a 18 évesek vagy annál idősebbek esetében tapasztaltakhoz. Ezek közé tartozhat az injekció beadásának helyén fellépő enyhe fájdalom, a fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. A hatások általában enyhék, és az oltástól számított néhány napon belül elmúlnak.

Az Európai Bizottság január 6-án adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú oltóanyagának. A Pfizer/BioNTech Comirnaty néven ismert vakcinája után ez volt a második SARS-Cov-2 koronavírus elleni vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhetett az Európai Unióban.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináját ajánlotta használtra. Emellett vizsgálja a Szputnyik V, a Sanofi vállat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a CureVac CVnCoV nevű vakcináját, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP pool/Paul Sancya
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018