eur:
394.65
usd:
370.83
bux:
66474.07
2024. április 16. kedd Csongor
Somogyi Nóra asszisztens oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. május 10-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

A chilei járvány alakulása tanulságul áll az egész világ előtt

A chilei példa óvatosságra inti a járványkezelést, Magyarországon is; ha megjelenik egy ellenállóbb mutáns, kevésnek bizonyulhat a jelenlegi átoltottság is - fegyelem nélkül.

A Portfolio arról közöl cikket egy nemzetközi példa alapján, mire lehet elég a magyar átoltottság.

Chile: lakosságarányosan több embert oltottak be, mint Magyarországon (egyszer oltottak: 61 százalék), csak Izrael van Chile előtt (vele egy szinten az Egyesült Királyság), mégis új hullám indult, az esetszámok és a halálozási adatok magas szinten stagnálnak - a rekordszint környékén, 7000 fölött van a napi új esetszám, 100 fölött a halálozási adat -, miközben Chile volt tavasszal a vakcinációs mintaállam Dél-Amerikában, nagyon gyorsan le tudtak kötni kínai Sinovac oltásból.

A lezárt fővárosban, Santiagóban az intenzív ágyak 98 százaléka telített, minden egészségügyi kapacitásra most is szükség van úgy, hogy tavasszal a magyarnál is szigorúbb korlátozások voltak érvényben.

Kérdés ezek után, hogy akkor mi a gond.

Oltás, nyájimmunitás, fegyelem, intézkedések

Az adatok alapján a Sinovac vakcina kevéssé hatékony a brazil mutáns esetében, ami viszont mostanra gyorsan terjed már Chilében. Ellenben a halottak között a legtöbben olyanok, akik nem vették fel az oltást, így a romló számokért csak alig tehető felelőssé, hogy nem megfelelő vakcinát adnak a lakosságnak.

Továbbá: felmerülhet, hogy - amit helyi szakértők is pedzegetnek - nem elég a 60 százalék körüli átoltottság.

Problémát okozhat még, hogy Chilében már tartanak tömegrendezvényeket is, nyaralni járnak, "mintha nem lenne járvány", vagyis a hivatalosan életben lévő szigorú szabályokat nem tartják be. A kormány kommunikációja is arról szólt, hogy az oltásokkal legyőzték a járványt, így hamis biztonságérzet alakulhatott ki az emberekben - olvasható a szakértőkre hivatkozó összeállításban.

Tehát az alábbi dolgok álltak együtt a jelenlegi helyzet kialakulásához vezető úton:

  • terjedni kezdett az ellenállóbb mutáns
  • a fegyelem a megfelelő átoltottság előtt lazulni kezdett
  • magas szinten stagnáltak az esetszámok
  • a lakosság 10 százaléka még oltottan sem lesz védett a magas járványadatok miatt

Mivel az új halálozások döntő többsége a nem oltottak közül kerül ki, a legfőbb magyarázat, hogy az országban nem alakult ki nyájimmunitás.

A tanulság Magyarország számra az lehet, hogy a 60 százalékos átoltottság csak akkor lesz elég, ha nem hódít egy picit ellenállóbb mutáns vírus (továbbá hogy a szabályokat be kell tartani).

Szakemberek szerint a negyedik hullám jönni fog, csak a mértéke lesz kérdéses.

  • Legszerencsésebb eset: az oltatlanok körében alacsonyabb esetszámokkal és alacsony halálozásokkal tér vissza a járvány;
  • legszerencsétlenebb eset: egy ellenállóbb vírusvariáns az oltottak egy részét is veszélyezteti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×