eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Nyitókép: YouTube/NASA

Sikerült a történelmi repülés a Marson – fotók, videó

Hétfőn a korábbi halasztás után levegőbe emelkedett a Perseverance marsjáróval a bolygóra küldött Ingenuity marshelikopter. A küldetést a Wright-fivérek repüléséhez hasonlítja a NASA.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Mars-helikopterének előző, április 8. estére tervezett felszállását műszaki hiba miatt kellett elhalasztani – erre került sor április 19. hétfőn, az online élő közvetítést a NASA magyar idő szerint 12.15-kor kezdte.

A mérnökök az elmúlt másfél hétben frissítették a drón vezérlőszoftverét, és hétfőn le is vezényelték az első tesztrepülést. Ez egy rendkívül óvatos manőver volt: az Ingenuity csak mintegy három méternyire emelkedett el a Mars felszínétől, rövid ideig lebegett, majd leszállt. Tesztelték az 1,8 kilogramm súlyú, lítium-ion akkumulátor hajtotta jármű működését és a marsi, a földitől jelentősen eltérő légköri körülményeket, az abban való fel- és leszállást.

További nehézsége a küldetésnek, hogy a Földről elküldött vezérlőadatok a nagy távolság miatt jelentős késéssel érnek a Marsra, és a bolygóról küldött adatok, fotók szintén hosszú idő alatt érnek vissza a Földre. A felvezetőben elhangzott ismertető szerint mintegy négy óra kell, hogy a NASA-hoz befussanak az Ingenuityt több mint 65 méteres távolságból megfigyelő Perseverance adatai – ez történt meg magyar idő szerint 13 óra előtt kicsivel.

"Elmondhatjuk, hogy egy ember által alkotott és vezérelt eszköz a történelem során először sikeres repülést hajtott végre egy másik bolygó felszíne fölött"

– mondta az irányítóteremben az adatok és a fotók beérkezése és gyors értékelése után Mimi Aung, a marshelikopteres projekt vezetője.

Forrás: YouTube/NASA
Az első képek a repülő marsjáróról (Forrás: YouTube/NASA)

Forrás: YouTube/NASA
A szürke kép a marsi felszín felett lebegő Ingenuintyt mutatja (Forrás: YouTube/NASA)
Forrás: YouTube/NASA
Az Ingenuity lebeg a Mars felszíne fölött (Forrás: YouTube/NASA)

A NASA a Wright-fivérek első repüléséhez hasonlítja a projekt jelentőségét – még az első irányítható, motoros, levegőnél nehezebb eszközzel való repülést végrehajtó testvérpár repülőgépének szárnyából vett, nagyjából egy bélyegnyi méretű anyagdarabot is rögzítettek a helikopterre.

Az Ingenuity ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt, 10x10 méteres területen. A repülési parancsokat vasárnap továbbították a helikopterre, miután a szakemberek elvégezték a szükséges szoftverjavításokat.

A marshelikopter a tervek szerint öt fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani a Mars rendkívül ritka légkörében és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a marsjáró megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Rászabadították a mesterséges intelligenciát a telefonokra - Mutatjuk, mi a legizgalmasabb most a mobiloknál

Rászabadították a mesterséges intelligenciát a telefonokra - Mutatjuk, mi a legizgalmasabb most a mobiloknál

A világ legnagyobb technológiai vállalatai a héten Barcelonába érkeztek a Mobile World Congressre, hogy bemutassák a legújabb mobiltechnológiát, és jövőbe mutató fejlesztéseiket. Mára vitathatatlanul a kiállítás vált a mobilpiac legfontosabb eseményévé, idén több mint 100 ezer látogatóval. A mesterséges intelligencia körüli hype körbelengte az egész rendezvényt, a technológiai és távközlési vállalatok új termékeket és funkciókat mutattak be standjaikon, remélve, hogy a generatív mesterséges intelligencia körüli felhajtás fellendíti az okostelefonok értékesítéseit. Az is látszik, hogy még nem adták fel a hajtogatható modelleket a gyártók. Most bemutatunk néhány izgalmas mobilkészüléket, a teljesség igénye nélkül, amiket élőben kipróbálhattunk a rendezvényen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×