eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Látogatók egy fényfüzérekkel díszített óriási karácsonyfa előtt Minszk belvárosában 2018. december 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Szergej Gric

Karácsony korona idején – csak rosszul sülhet el, ha mindenki utazni fog

A közösségi terjedés szintje már ünnep nélkül is magas, a kutatók nem optimisták azzal kapcsolatosan, ami az újévben ránk várhat.

A kínai holdújévre készülve, 2020 első hónapjaiban ötmillió kínai hagyta el Vuhant: emberek százmilliói pakolják be ebben az időszakban bőröndjeiket az ünnepre készülve, mely a világ egyik legnagyobb tömeges vándorlással járó eseménye. A holdújév ebben az évben egybeesett a koronavírus-járvány kitörésével, így az utazgatásnak nagyon nagy ára volt.

Így alakult ez Nagy-Britanniában is, ahol épp egy sok utazással járó, egyhetes iskolai szünetet követően kezdtek emelkedni az esetszámok: európai síparadicsomokból és népszerű spanyol úti célokról hordták haza a fertőzést a mit sem sejtő britek. Mindezen túl a hálaadás idei példája is azt mutatja, hogy egy ünnep és az azzal járó sok utazás és találkozás segíti a fertőzés terjedését. Tanultunk-e ezekből az esetekből? – teszi fel a kérdést a Nature cikke, mely az adatok tükrében vizsgálja az ünnepek és a koronavírus terjedésének kapcsolatát.

Kisközösségben is nagyon terjedhet

Az biztos, hogy a tömegrendezvények nagy mértékben segítik a fertőzést terjedését: Stefania Boccia, a római Szent Szív Katolikus Egyetem közegészségügyi szakértője, a Gemelli Egyetemi Kórház szakembere szerint Észak-Olaszország az után vált az európai koronavírus-járvány bölcsőjévé, hogy februárban egy

45 ezer néző előtt megtartott meccs szuperterjesztő eseménnyé vált.

A WHO februári jelentése szerint ugyanakkor a családi közösségek is óriási veszélyt jelentenek: a kínai fertőzési gócpontok kialakulásának 85 százalékáért családi körben eltöltött idő volt a felelős .Egy független, szintén februári kínai jelentés szerint ha valaki elkapja a koronavírust, a vele élők 30 százaléka meg fog fertőződni. Egy jelenleg ellenőrzés alatt álló tanulmány szerint pedig azzal lehet a vírus terjedését hatékonyan megfékezni, ha a tíz főnél nagyobb összejöveteleket nem engedélyezik.

A hideg és a zárt tér együtt rossz

A meleg, páradús időjárás nem kedvez a vírus terjedésének, ilyen környezetben az apró részecskék hamarabb a földre zuhannak. A száraz hideget jobban kedveli a vírus, de nem csak ebben keresendő annak oka, hogy télen jobban terjed a betegség. A hideg elől sokan menekülnek zárt terekbe, a mikroaeroszolok pedig beszéd, ének, köhögés, tüsszentés által hosszan utaznak a szoba légterében. Ezért fontos zárt térben a maszk viselése mellett a kétméteres távolságtartás és az alapos szellőztetés is.

Most kell igazán otthon maradni

A WHO attól tart, hogy a közelgő ünnepek a karanténfáradtsággal együtt óriási ugráshoz vezethetnek a fertőzések terjedésében. Hiába kérték hálaadáskor is az embereket arra, hogy maradjanak otthon, az üzenetet tömegek hagyták figyelmen kívül. A szakemberek szerint a rizikók kommunikálása fontos, de ijesztgetni kontraproduktív lehet. Azt kell megértetni az emberekkel, hogy szeretteik megóvásának hosszú távú célja fontosabb annál a rövid távú célnál, hogy velük tölthessék a karácsonyt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×