eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Ipsos: önérzetes hírfogyasztó a magyar, okosabbnak hiszi magát "a szomszédnál"

Egy 27 országra kiterjedő kutatás szerint a magyarok szinte egyáltalán nem ellenőrzik le a hírek valódiságát. Kovács Balázs, az Ipsos kommunikációs vezetője mondta el a részleteket az InfoRádióban.

Még mindig a televízió az első számú hírforrás a világon – derül ki az Ipsos 27 országban elvégzett kutatásából. De "nagyon jön fel" a közösségi média is mint tájékozódási pont.

"A helyzet Magyarországon is ugyanez" - tudatta az InfoRádióval Kovács Balázs, az Ipsos kommunikációs vezetője. "Azonban a rádió és a nyomtatott sajtó pozíciója még mindig erősebb, mint amit a világtrend mutat" - tette hozzá.

A napi hírfogyasztás szempontjából azonban az online médiatartalmak vezetnek már. Sőt!

"Ha sorba rakjuk egy egyes médiatípusok fogyasztási gyakoriságát, akkor

a világrangsor első helyén áll Magyarország a napi online hírfogyasztás tekintetében,

legyen az egy híroldalon megosztott hír vagy akár egy mobilapplikáció használata" - részletezte Kovács Balázs.

A vizsgálat szerint a magyarok tizede egyáltalán nem bizonyosodik meg a hírek igazságtartalmáról, ezzel Magyarország lakossága - a törökökkel együtt - a legnagyobb felületet adja a fake news terjedésének.

A világ lakosságának 82 százaléka állítja magáról azt, hogy legalább alkalmanként vagy gyakrabban ellenőrzi a fogyasztott hír hitelességét,

míg ugyanezek a válaszadók azt mondják, hogy országuk lakossága 30 képes egyáltalán megkülönböztetni az álhíreket a valódiaktól.

"Azaz úgy képzeljük, hogy mi vagyunk az okosabbak, a szomszéd kevésbé tájékozott, kevesebbet tud, de nyilvánvalóan ez nem lehet igaz a két index összevetése alapján" - mondta Kovács Balázs, aki a kutatás eredményei közül kiemelte, hogy szinte a legnagyobb (10 százalék) a magyarok között azok aránya, akik valójában nem ellenőrzik le a hírek valódiságát.

A kutatás szerint itthon 65 százaléka úgy véli, hogy ha keresi, talál hiteles forrást, és 12 százalék gondolja azt, hogy nincs objektív tájékoztatás az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×