INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

űrutazás

spacex

crew dragon

tudomány

nasa

Történelmi esemény az űrutazásban - elhalasztva

Történelmi esemény az űrutazásban - elhalasztva

Infostart

Az Elon Musk vezette SpaceX űripari vállalat Crew Dragon űrhajója első ízben szállít embereket az űrbe – ám a startot a fellövés előtt negyed órával elhalasztották.

A Crew Dragon űrmissziója mérföldkő az amerikai űrkutatásban, az Egyesült Államok ugyanis 2011 óta nem szállított embereket az űrbe amerikai űrhajóval. Azóta, hogy kilenc évvel ezelőtt, harminc évi szolgálat után kivonták a forgalomból az űrsiklókat, az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) orosz űrhajókkal szállíttatta űrhajósait a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az NASA ráadásul nem önerőből, hanem először a történelemben egy magánvállalkozással - a dél-afrikai születésű amerikai milliárdos üzletember, Elon Musk cégével - közösen indította volna asztronautáit az űrbe.

A Crew Dragon hordozórakétája már napok óta a kilövőpadon állt. A veterán amerikai űrhajósok, Robert Behnkek és Douglas Hurley stílusosan egy Tesla elektromos autóval érkeztek a kilövőpadhoz, majd pedig egy egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselve, közép-európai idő szerint 22.33-kor indultak volna útnak. Az űrhajójuk pénteken csatlakozott volna az űrállomáshoz.

Elon Musk és Donald Trump amerikai elnök (aki az Air Force One fedélzetén érkezett) is a helyszínen kísérte figyelemmel az eseményeket. Utóbbi ritka eseménynek számít, ugyanis 1998 óta amerikai elnök nem nézte helyszínről az ISS-re induló űrhajósok indulását.

A NASA megbízásából az Elon Musk vállalata által kifejlesztett Crew Dragon az ugyancsak a SpaceX által kifejlesztett Dragon teherszállító űrhajó módosított, emberi utazásra alkalmassá tett változata. A Dragon számtalanszor szállított már rakományt az ISS-re.

A Crew Dragon első, emberek nélküli próbaútja március 2-án volt, az űrhajót a SpaceX Falcon-9-es hordozórakétája állította Föld körüli pályára, az űrhajó automata üzemmódban csatlakozott az ISS-hez.

Ez volt a három élő adás (a cikk lejjebb folytatódik): az első a NASA csatornája, a második a SpaceX-é, a harmadik pedig a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook-oldalának videója, amelyen az intézet két munkatársa, Szabó Norton és Soós Benjámin közvetítettek.

A Crew Dragon a floridai Kennedy Űrközpont ugyanazon 39A jelzésű platformjáról emelkedik az égbe, amelyről annak idején a Holdra szálló Apollo–11 is elindult.

Íme néhány fotó a személyzet érkezéséről és a beszállóhíd elemeléséről:

A startot megelőzően minden rendben ment, ám a fellövés előtt negyed órával lefújták az indulást a trópusi vihar és a tornádóriadó miatt. Florida keleti partvidékén ugyanis szerda reggeltől folyamatosan trópusi vihar pusztított.

Legközelebb május 30-án, szombaton 21 óra 22 perckor (15:22 EDT, 19:22 UTC) vagy vasárnap 21 óra 00 perckor (15:00 EDT, 19:00 UTC) futhatnak neki újra a folyamatnak.

Nyitókép: YouTube/NASA
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018