eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
Nyitókép: Twitter/Bloomberg

Nagyon eltérően látják a jövőt a mesterséges intelligencia nagyjai

Elon Musk, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat és a Tesla alapítója, valamint Jack Ma, az Alibaba nevű online kereskedelemmel foglalkozó kínai óriáscég alapítója beszélgetése nyitotta meg csütörtökön a 2019-es Mesterséges Intelligencia Világkonferenciát (WAIC) Sanghajban.

A technológia területén ikonikus figurának számító Ma és Musk többek között a mesterséges intelligencia jövőjéről és a jövőbeli Mars-missziókhoz szükséges oktatásról beszélgetett. Míg Jack Ma szerint a számítógépek sohasem fogják felülmúlni az emberi tudást, Musk úgy véli, hogy az emberek az "intelligenciaversenyben" kudarcra vannak ítélve a számítógépekkel szemben.

Ma vitatja azt a feltételezést, amely szerint a jövőben a mesterséges intelligencia térhódítása miatt megnövekszik a munkanélküliség.

Az elektromosság felfedezése több szabadidőt adott az embereknek, így "el lehet menni táncolni éjszaka". Hasonlóképpen a mesterséges intelligencia hatékonyabb használatával az embereknek "több idejük lesz arra, hogy élvezzék az emberi létet" - érvelt Ma.

"Szerintem az embereknek hetente három napot, naponta négy órát kellene dolgozniuk. Nem gondolom, hogy akkor sok munkahelyre lesz szükség. Olyan munkahelyek kellenek majd, amelyek boldoggá teszik az embereket és segítenek nekik megtapasztalni az életet és élvezni, hogy emberek" - hangoztatta Ma.

A Kína egyik leggazdagabb emberének számító cégtulajdonos szerint a mesterséges intelligencia alkalmazható lesz olyan munkák esetében is, amelyeket az emberek nem szívesen vállalnak el. A tudományok fejlődése például a várható élettartamot akár 100 év fölé is emelheti, az intelligens robotok pedig átvehetik az idősek ápolásának feladatát.

Musk szerint idővel a mesterséges intelligencia értelmetlenné teszi a munkát. "Valószínűleg az utolsó munkahely feladata a mesterségesintelligencia-szoftverek írása lesz. Majd idővel a mesterséges intelligencia megírja saját szoftverét" - fogalmazott.

Ma kiemelte: elsősorban a mai oktatásért aggódik, amelynek alapjait az iparosodási időszakban teremtették meg. "Meg kell változtatnunk az oktatás módját és a gyerekeinket kreativitásra és konstruktivitásra kell tanítanunk" - mondta.

A csütörtöktől szombatig tartó WAIC a mesterséges intelligenciával operáló globális együttműködések és fejlesztések elősegítését tűzte célul.

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×