INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

aszteroida

kisbolygó

ütközés

föld

Látogatás az aszteroidán, amely elpusztíthatja a Földet

Látogatás az aszteroidán, amely elpusztíthatja a Földet

Infostart

A NASA aszteroidavadász űrszondája nemsokára elér egy olyan kisbolygóhoz, amely a 22. században ütközhet a Földdel. Mintát vesznek róla, hogy tudni lehessen, mivel állunk szemben.

Az 101955 Bennu aszteroida jelenleg a Földre legveszélyesebb objektum, a számítások szerint 1:1000 eséllyel 2182-ben összeütközhet a Földdel. Az 550 méter átmérőjű kisbolygó minden hatodik évben elhalad a bolygónk mellett, mivel ahhoz hasonló távolságban kering a Nap körül. 2016-ban ehhez az aszteroidához indult el a NASA OSIRIS-REx szondája, amelynek célja, hogy mintát vegyen a felszínéről, és visszahozza, hogy az űrügynökség kutatói megvizsgálhassák - írja a 24.hu.

A szonda rengeteg kutatási területhez segítheti hozzá a NASA tudósait: nemcsak az aszteroidáról tudhatnak majd meg többet, de a minták vizsgálatával a Naprendszer történetéről is újabb információkat szerezhetnek, sőt, akár arra is rájöhetnek, hogyan érkezett a Földre az élet.

Most az egyik legvalószínűbb elmélet ugyanis az, hogy egy aszteroida felszínén jöhettek a bolygóra azok az anyagok, amelyekből aztán kialakultak az első élőlények.

Az OSIRIS-REx a tervek szerint 2023-ra ér vissza a Földre, fedélzetén az aszteroidamintákkal. Jelenleg kevesebb, mint százezer kilométerre van a kisbolygótól, ami csillagászati léptékben nagyon kevésnek számít. A NASA Twitteren osztott meg egy fotósorozatot arról, hogyan közelítette meg a szonda a 2,2 millió kilométeres kiinduló távolságból az aszteroidát, amelynek PolyCam nevű kamerája minden hétfőn, szerdán és pénteken küld vissza fotót a Bennuról.

Nyitókép: asteroidmission.org
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018