eur:
389.44
usd:
362.83
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csorba László: kicsinyes bosszú volt az aradi vértanúk kivégzése

Az elmaradt harctéri sikerek miatti kicsinyes bosszúból végezték ki az osztrákok 1849. október 6-án a tizenhárom aradi vértanút és Batthyány Lajos miniszterelnököt - idézte fel az m1 aktuális csatorna hétfői műsorában a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Csorba László elmondása szerint a Nemzeti Múzeum állandó tárlatának 1848-49-es termében állították ki azt a mellényt, amelyet Batthyány Lajos kivégzésekor viselt; a szöveten jól látszik a golyó ütötte lyuk. Az eredeti tárgy elképesztő ereje az múzeumban is érvényesül, a látogatók itt rendszerint el is időznek - árulta el.

A történész hangsúlyozta, hogy a szabadságharc nem elbukott, hanem leverte a korabeli Európa két leghatalmasabb hadserege.

Haynau a politikai szimbólumgyártás szándékával időzítette a kivégzéseket október 6-ra, hiszen egy évvel korábban éppen ezen a napon tört ki a második bécsi forradalom, amely nagyon komoly pofon volt a Habsburg-udvarnak - emlékeztetett.

Mint hozzátette, a kamarilla nem tudta elviselni, hogy Magyarország egyenrangú partnerévé váljon az osztrák örökös tartományoknak és a magyar-horvát ellentéteket kihasználva hagyta, hogy fegyveres konfliktus alakuljon ki a két nép között.

A pákozdi csata után Jellasics csapatai Bécs felé közeledtek, a bécsi nép azonban, segítendő a magyarokat, egy újabb forradalomban adta tanúságát az európai nemzetek együttműködésének. Sajnos mire a magyar haderő megérkezett Bécs alá, Windischgrätz csapatai már odaértek és a schwechati síkon visszaverték a magyarokat - mondta el a Nemzeti Múzeum vezetője.

Csorba László szerint az 1849. október 6-i kivégzéseket megelőző perek irataiból két vonulat rajzolódik ki. Egyrészt meg lehetett ragadni bizonyos formai elemeket, a korábbi császári tiszteknél ezért azt hangsúlyozták, hogy azok megszegték katonai esküjüket. A legtöbb esetben azonban mindenféle egyéb szempontok épültek a vádra, ebből is látszott, hogy a vádiratok már az előre megkonstruált ítéleteket igyekeztek igazolni - emelte ki.

Nem sokkal korábban Észak-Itáliában a császári seregek katonailag győzedelmeskedtek, ezután azonnal amnesztiát hirdettek. Magyarországot azonban csak orosz segítséggel tudták legyűrni, a magyar csapatok Világosnál is az orosz csapatok előtt tették le a fegyvert, ezért itt egy kicsinyes, primitív bosszú érvényesült - idézte fel a 166 évvel ezelőtt történteket Csorba László.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×