eur:
389.44
usd:
362.83
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mégsem az ismétlés a tudás anyja?

Stresszhelyzetben könnyebben jegyzünk meg dolgokat - állítják a Bristoli Egyetem munkatársai. Kutatásukból az derül ki, hogy a feszültség hatására szervezetünk olyan hormonokat termel, amelyek elősegítik az emlékek hatékonyabb tárolását az agyban.

A stresszhelyzetben a mellékvesék által előállított hormonok - a kortizol és az adrenalin - felerősíti azokat a folyamatokat, amelyek úgynevezett epigenetikus modifikációt hoznak létre. Ezek olyan genetikai változások, amelyek a DNS génszekvenciáját nem érintik, de amelyek hatására az agysejtek működése megváltozik, elősegítve az emlékek hatékonyabb tárolását.

Vagyis, bár a mondás szerint az ismétlés a tudás anyja, lehetséges, hogy könnyebben tanulunk, ha nyakunkon a számonkérés.

Hans Reul, a Bristoli Egyetem professzora szerint a neuronokban végbemenő változás miatt van az is, hogy a kellemetlen emlékeket könnyebben idézzük fel, mint a szépeket. "Ez a stressz miatt van, biológiai szempontból ugyanis nagyon fontos, hogy emlékezzünk arra, ami fájdalmat okozott vagy megijesztett bennünket" - magyarázta a kutató.

A kortizol és az adrenalin szükséges ahhoz, hogy beinduljon a szervezetben a "küzdj vagy menekülj" reakció, a legősibb, evolúciós eredetű válasz, amely vészhelyzetben segíti a túlélést. Amikor az embert stressz éri, a hormonok bekerülnek a véráramba, megemelve a vércukorszintet, aminek hatására felgyorsul az anyagcsere, a szervezet pedig "energialöketet" kap. Ez segít elmenekülni, vagy megküzdeni a veszéllyel.

A hormonok hatása az agyműködésre olyan emlékek kialakításában is segíthet, amelyek a későbbiekben figyelmeztetnek: érdemes elkerülni egy adott, potenciálisan veszélyes szituációt.

A probléma csak az, hogy szélsőséges esetben az agy annyira túlhajszolttá válik, és nem képes befogadni az információkat, emlékeket kialakítani.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×