eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyedülálló információk a magyar elitről

A magyar politikai, a gazdasági és a kulturális elitet vizsgálták az MTA Politikatudományi Intézet, valamint Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai. A kutatók 2009-ben a társadalom több mint 3500, az elithez tartozónak tekintett tagját kérdezték meg. A frissen, valamint a korábban (1988-93, 1997 és 2001) felvett adatokból nemzetközileg is egyedülálló információmennyiség gyűlt össze.

A válságidőszakról szolgáltat információt és adatokat az a 2009-ben végzett elitkutatás, amely a magyar társadalom felső rétegei, az elitek összetételének alakulását, viselkedésüket, identitásukat, és az általuk vallott értékeket vizsgálta - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján közölt írásban. A kutatás lehetővé teszi annak elemzését, hogy ezek az elitek alkalmasak-e egy válság leküzdésének sokoldalú menedzselésére Magyarországon.

A zömében pozícióik alapján, valamint a reputációval rendelkezők köréből kiválasztott megkérdezettek válaszaiból azonban az derül ki, hogy a gazdasági, politikai és kulturális elitek a kialakult helyzetre bezárkózással és a fejlesztési források feletti kizárólagos rendelkezésre irányuló törekvésekkel válaszoltak. A magyarországi politikai elit képviselői úgy vélekedtek, hogy képesek a folyamatok totális, irányítására, ami viszont a társadalom, a hatalmi kapcsolatok és az érdekviszonyok állapota szerint túlhaladott, és mindez hozzájárul a pártok, valamint a politikai intézmények diszfunkcionális működéséhez.

Kapuzárás

A kulturális és a gazdasági elitek bezárkózását mutatja az idősebb korosztály arányának növekedése a társadalom e vezető rétegeiben. A gazdasági elit a legnyitottabb a fiatalok előtt, bár az idősebbek aránya itt is nőtt az elmúlt években. Magyarországon a kulturális, oktatási és tudományos intézményrendszer rendkívül hierarchikus szerkezetű, így a lassú karrierutaknak kedvez. Ez magyarázata annak, hogy a kulturális elit tagjainak mindössze 7,2 százaléka volt 40 év alatti 2009-ben. A gazdasági elit "kapui" a 1990-es évek elején nyíltak meg utoljára jelentősebb mértékben a fiatalabb korosztályok előtt, ám ez a "fiatalodás" ismét lelassult az ezredfordulót követően.

A legtehetősebb gazdasági elithez hasonlítva a kulturális és a politikai elit életszínvonala valamivel alacsonyabb az adott csoport átlagát tekintve. A magyarországi elit képviselőinek 92-96 százaléka diplomás. A kulturális tőke, azaz a képzettség a rendszerváltás óta mindhárom elitcsoport egyik legfontosabb erőforrása, ám a gazdasági és a politikai elit tagjai számára a "többlábon állás", azaz a több diploma megszerzése jelentette a felemelkedés egyik útját, míg a kulturális elit képviselői inkább tudományos fokozatokat szerezve teremtették meg helyüket az elitek között.

A politikai eliten belül a kutatók több kisebb csoportot különítettek el, egyenként vizsgálva a párt- és kormányzó elitet, valamint a közéleti elitet. A hatalmi elitek esetében professzionalizálódás és a karrierpolitikusi hivatás térnyerése figyelhető meg, míg a közéleti intézmények elitje esetében döntő szerepet játszott a szakmai tudás alapján megszerzett pozíció. A politikai eliten belül a kutatók nem találtak jól körülhatárolható értékcsoportokat az állam szerepének megítélésével összefüggésben: a többség nem tekinthető egyértelműen sem állam-, sem piacpártinak.

Individualista politikai elit

A vizsgálatból kiderül, hogy a politikai elit tagjainak véleménye szerint az ország ügyeire a gazdasági és politikai elit gyakorol legnagyobb és közel azonos mértékű befolyást. A kutatók megállapították, hogy a politikai elit nagyon aktív a magyar közéletben, ám részvételük formális és értékrendjük inkább individualista, mint kollektivista. Ez a felfogás nem a részvételi demokrácia, azaz a politikai közösség fejlődésének, hanem az elitista demokráciának kedvez.

Az eredmények alapján kimondható, hogy a gazdasági és a kulturális elit erős elit-identitással rendelkezik, ami sokkal kevésbé jellemző a politikai elitre. A megkérdezett politikusok megpróbáltak elhatárolódni politikusi mivoltuktól, és párthoz, politikához kevésbé kötődő szakembernek mutatták magukat, mintegy visszatükrözve azt a pártokból és a politikából történt általános kiábrándulást, amely a hazai közvélemény kutatásokból is kiderül.

A hazai elitcsoportok politikai értékrendje és politikai pártválasztása vegyes és változékony, számos egymásnak ellentmondó állítás fogalmazódott meg a felmérés készítésekor. A kutatók számára ellentmondásosnak tűnt a szélsőséges pártok egyidejű elutasítása és a szélsőséges álláspontok magas aránya a hazai elitcsoportokban valamint az, hogy az adott elitbe tartozók egyharmada egyaránt állást foglalt az öngondoskodás és az állami szerepvállalás szerepének növelése mellett.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×