Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismeretlen dinoszaurusz maradványaira bukkantak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismeretlen növényevő dinoszaurusz fosszíliáit találták meg Thaiföldön, Kalasin tartományban.

A 150 millió évvel ezelőtt élt őshüllő 15 csontját tárták fel Phu Noiban a paleontológusok. Először a 150 centiméter hosszú és 50 centiméter széles csípőcsont került elő. A leletek között szerepel a dinoszaurusz mellső végtagjának 120 centiméter hosszú csontja, 80 centiméteres sípcsontja, öt bordája, négy foga és két csigolyája is - olvasható a The Nation thaiföldi angol nyelvű honlapon.

Varavut Szuteethorn, az Ásványi Készletgazdálkodási Hivatal főgeológusa szerint a fosszíliák a késő jura időszakból származnak. Mint mondta, bár Phu Noiban 2008 óta folynak feltárások, és azóta többször is kerültek elő dinoszauruszcsontok, még sohasem találtak ilyen jó állapotban fennmaradt fosszíliákat. A mostani lelet idősebb a Phu Khum Khaóban előkerült 130 millió éves dinoszauruszmaradványnál.

A csontok méretéből és egyéb adatokból kiindulva a szakemberek úgy vélik, hogy a sauropodák ismeretlen fajtájáról van szó.

A Sauropoda a hüllőmedencéjű (Saurischia) dinoszauruszok egyik alrendága, amelybe nagytestű növényevők tartoztak. Ebben a csoportban találhatók a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok, közülük legismertebb a korábban Brontosaurusnak nevezett Apatosaurus.

A késő triász időszakban jelentek meg, virágkorukat a késő jura idején (150 millió évvel ezelőtt) élték, amikor széles körben elterjedtek. A sauropodák egészen a kréta-tercier kihalási eseményig fennmaradtak, amikor az összes többi röpképtelen dinoszaurusszal együtt kipusztultak. Fosszilizálódott maradványaik az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen megtalálhatók.