eur:
400.84
usd:
368.04
bux:
0
2024. október 15. kedd Teréz

Egyre több a teljesen élettelen terület

A túlzott mértékű halászat, a tengeri élőhelyek megsemmisítése és a veszélyes algavirágzás mellett az oxigénhiány a tengerek egyik legnagyobb környezeti problémája - állapították meg amerikai és svéd kutatók.

A Science című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban a szakemberek hangsúlyozzák: a probléma az 1960-as években terjedt el széleskörűen, amikor több műtrágyát kezdett el használni a mezőgazdaság, így a folyók egyre nitrogént és foszfort juttattak a tengerekbe.

1995-ben már 305 tengeri térséget érintett az oxigénhiány, mára 400 fölé emelkedett a számuk. Ez az állapot azért jön létre, mert a sok tápanyag miatt elszaporodott algák elpusztulva a tengerfenékre süllyednek, a lebontásukhoz szükséges oxigént pedig a vízből vonják el a baktériumok.

Az oxigénhiány miatt először a fenékközeli élőlények, majd a feljebb élő halak és egyéb tengeri állatok is elpusztulnak. Általában csak akkor lesz téma a jelenség, ha a halászat már megsínyli - hívták fel a figyelmet a kutatók.

Nemrég hívták fel a figyelmet tengerbiológusok a Mexikói-öbölben terjeszkedő hatalmas halálzónára. Világszerte ezeknek a gyakorlatilag halott vizeknek az összterülete mára több mint 245 ezer négyzetkilométer - Magyarország területének csaknem háromszorosa.

Ahhoz, hogy gátat lehessen vetni a halálzónák terjeszkedésének, meg kellene akadályozni, hogy a parti vizekbe ilyen sok tápanyag jusson.

Van esély a területek regenerálódására: a Fekete-tengerben 1973 és 1990 között több mint 40 ezer négyzetkilométeresre nőtt egy oxigénhiányos terület. Miután 1989-ben megszűnt a műtrágyák állami támogatása, rohamosan csökkent a tápanyagbevitel a tengerbe, és 1995-re eltűnt a halálzóna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Mi várható ma a tőzsdéken?

Mi várható ma a tőzsdéken?

Tegnap Amerikában történelmi csúcsokat láthattunk a tőzsdén, a Dow Jones és az S&P 500 részvényindexek mellett az Nvidia részvényei is történelmi csúcsra emelkedtek, melynek hatására emelkednek a chipgyártók ma reggel Ázsiában, ahol az emelkedést a japán Nikkei vezeti. Európában is jó hangulatban indulhat majd a kereskedés. Gazdasági események szempontjából a reggeli magyar építőipari adatokra, illetve az uniós ipari adatokra lesz érdemes figyelnünk ma, délután pedig az USA-ban a költségvetési egyenleg publikálása hozhat mozgást a piacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×