eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Esővizet is tankolhatunk az új népautóba? - videó

De szép is lenne, ha esővizet vagy tengervizet, netán csapvizet tölthetnék az autónkba, hogy aztán vígan faljuk vele a kilométereket. A közelmúltban bemutatkozó, illetve a hamarosan piacra lépő vízzel hajtott autó ugyan létező találmány, de annyira azért nem tűnik szépnek a dolog, hogy tengervízzel, vagy esővízzel furikázhatnánk.

Minél drágább az üzemanyag, annál nagyobb lelkesedéssel fogadják az autósok világszerte a különböző alternatív hajtásokról szóló híreket. A csodavárók legfrissebb üdvöskéje az a Japánban bemutatott autó, amelynek üzemanyaga víz.


Elkészült a perpetum mobile?

A csodaautót prezentáló japán cég, a Genepax szerint a kiskocsi egyetlen liter vízzel egy órán át képes közlekedni, maximum 80 km/órás sebességgel. Az autózáshoz állítólag bármilyen víz megfelelő, tehát hasznosíthatnánk az esőt, vagy tankolhatnánk akár a tengerből, vagy a folyókból.

Az autót a japán gyártó tájékoztatása szerint nem belsőégésű motor hajtja, mint a mai gépkocsikat. Részleteket nem hoztak nyilvánosságra, annyit lehet tudni, hogy az elektromotort a vízből nyert hidrogénnel üzemeltetett üzemanyagcella működteti.

A szenzációs bejelentést meglehetős kétkedés kísérte a nemzetközi tudományos világban.Bór nélkül nem megy?

Amerikai és izraeli kutatók is dolgoznak azon, hogy a vízből nyerjenek hidrogént, amelyet belsőégésű motorokban, benzinhez, gázolajhoz hasonló módon lehetne elégetni, vagy üzemanyagcellák segítségével állítanának elő belőle elektromos áramot.

Ez a módszer a bór és víz reakciójakor felszabaduló hidrogénre alapul, a tervek szerint az e kutatás mögött álló konszern autójának prototípusa 2009-re készülhetne el.

Ahhoz, hogy negyvenliternyi benzin energiájával megegyező mennyiségű hidrogént nyerjünk, 45 liter vízre és 18 kilogrammnyi bórra van szükség. A lejátszódó reakció közben semmilyen káros anyag nem képződik, az egyetlen melléktermék a bór-oxid. Ez ugyan visszaalakítható bórrá, de ehhez rengeteg energia szükséges, új üzemeket kell építeni. Arról se feledkezzünk meg, hogy az autók által termelt bór-oxidot valahol le kell adni, majd összegyűjteni, és a visszaalakító üzemekbe szállítani.

Csak desztillált víz

A "vizes autók" üzemeltetéséhez tehát egy teljesen új infrastruktúrát kellene kiépíteni, és nem csak azért, mert nagy valószínűséggel desztillált vízre van szükség, hiszen a járművek hidrogénfejlesztője még csapvizet használva is hamar elkövesedne.

Összességében tehát a vizes autózás aligha lenne olcsóbb a mostaninál. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hidrogént elégető járművek is termelnek "kipufogógázt", H2O, vagyis vízpára formájában. Ez ugyan teljesen tiszta, ám hideg időben jégpályává alakítja az utakat.

A vizes autózás nagy jótéteménye a városi levegő jelentős tisztulása lehetne - a fagyveszélyes időszakokon kívül. A bór-oxidot visszaalakító üzemek ugyan erőművekhez lennének hasonlók, amelyek működtetéséhez földgáz, vagy például szén lenne szükséges, tehát a hagyományos energiahordozók így sem lennének megkerülhetők az autózáshoz. Arról nem is beszélve, hogy az új üzemek új helyeken szennyeznék a levegőt. A városi levegő megtisztítása tehát a városok melletti életkörülmények romlásával járnának.

Lényegesen jobb lenne a helyzet, ha a bór-oxidot visszaalakító üzemeket napenergiával lehetne üzemeltetni. Erre folynak ígéretes kísérletek.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×