eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

A gondolat erejével irányítja a majom a robotkart - videóval!

Két majom megtanult úgy enni, hogy gondolattal vezérelt egy robotkart - állítják tudósok, akik szerint a technika reményt adhat a végtag nélküli vagy lebénult embereknek is.

Az állatok nem kisebb tettet hajtottak végre, mint hogy saját karjuk használata nélkü,l egy robotvégtag segítségével ették a gyümölcsdarabokat - mindezt úgy, hogy a gondolatukkal irányították a művégtagot.

Tudósok emberi haj vastagságú csöveket vezettek a majmok agyának azon részébe, amely a mozgás kontrollállálja. A Nature tudományos magazinban publikált kutatási eredmények alapján a szerzők azt állítják: a betanított majom képes a gondolatával irányítani a robotkart, ami mályvacukrot és gyümölcsdarabot ragad meg és behelyezi az állat szájába. A kísérletről készült rövid videófelvétel is ezt bizonyítja.

Egy számítógépes szoftver a majmok agyába bevezetett csövek segítségével értelmezte az agyból érkező elektromos impulzusokat, amelyet mozgássá alakított át a robotkaron keresztül - így vált lehetségessé, hogy a majom a szájához tudta emeltetni az ételt.

Az állatok mellé helyezett robotszerkezetet úgy fejlesztették ki, hogy az hasonlítson az emberi végtaghoz, így tökéletesen tudta utánozni a valódi kar mozgását és funkcióját.

Egynapos tréning elég

A tudósok két majmot tanítottak be a "mutatványra". Az egyik közülük mindössze egynapos tréning után már tudta gondolataival irányítani a robotkart, amellyel 61 százalékos eredménnyel ragadta meg a gyümölcsdarabokat. A másik állatnak 13 nap alatt sikerült 78 százalékos eredményt elérnie.

Andrew Schwartz, a pittsburgh-i neurobiológiai egyetem professzora elmondta: a majom először megtapasztalja a mozdulatot, ami aktiválja az agysejtjeit. Ez olyan, mint az edzés, amikor az edző azt mondja a sportolójának, hogy először képzelje el a kívánt mozdulatsort, amelyet majd véghez akar vinni - magyarázta a vizsgálatot vezető tudós.

A sikeres kísérlet után most azt remélik, hogy a technika alkalmazható lesz a végtag nélkül élőknél és a lebénult embereknél, de a súlyos agyi rendellenességtől szenvedőknél is (például Parkinson- és Alzheimer-kóros betegeknél).

Rövid távú célunk az, hogy a teljesen mozgásképtelen embereknek művégtagokat adjunk. Végső célunk pedig az, hogy jobban megértsük az agy összetettségét - mondta a professzor. Tudósok szerint akár már két éven belül elkezdődhetnek az emberen végzett vizsgálatok.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×