eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

MTA: Négy program indul a kutatásfejlesztés, az innováció ösztönzésére

Négy programot indít a Magyar Tudományos Akadémia a kutatásfejlesztés és az innováció ösztönzésére --- jelentette be a szervezet elnöke a Heti Válasz által szervezett innovációs konferencián. Pálinkás József elmondta, van esély arra, hogy Magyarország felzárkózzon a kutatásfejlesztésben élenjárókhoz. A rendezvényen elhangzott, hogy 2002 óta az állam és a vállalatok is kevesebbet fordítanak fejlesztésekre, valamint, hogy az új megoldásokat leginkább a leggyorsabb mérnökök találják fel.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a magyar kutatási eredményeket globális nagyvállalatokon keresztül kell a piacra juttatni. Az akadémiának segítenie kell a kis- és középvállalkozásokat, hogy tudásintenzívek legyenek; először a legjobbakat kell támogatni; és fejleszteni kell a társadalomtudományokat.

Pálinkás József a Heti Válasz által szervezett konferencián bejelentette, a négy alapelv mentén támogatási programokat indít a jövőben az akadémia. A nemrégiben megválasztott akadémiai elnök azt mondta, a magyar vállalkozásoknak mindössze 20 százaléka innovatív, az OECD országok átlagának mindössze 42 százalékát fordítjuk kutatásfejlesztésre, az egy főre jutó ráfordított összeg tekintetében pedig az utolsó negyedben van Magyarország.

Pálinkás József szerint a szellemi tulajdon, az innováció hajtóereje, a tudósok létrehozása és a vállalkozói hajlandóság szempontjából a 25. helyen vagyunk a 34-ből.

A Zinnia Group ügyvezető igazgatója mindezzel egyetértett, de úgy vélte, hogy Magyarország az elmúlt 10-15 évben mégis felzárkózási pályán haladt, a lemaradásunk az EU átlagtól pedig évrol-évre csökken. Nyíri Lajos elmondta, a kutatásfejlesztésre fordított összeg még mindig csak a bruttó hazai össztermék 1%-a alatt van.

A Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke szerint az új találmányok kifejlesztését már leginkább az időverseny határozza meg, hiszen szerinte ugyanazt sokan képesek megoldani, pénze mégis csak annak lesz belőle, aki a legelőször megalkotja. Bendzsel Miklós az eloadásában azt mondta, nem szabad hibáztatni egy-egy feltalálót, vagy mérnököt, ha egy szabadalmat elad egy külföldi vállalatnak, hiszen mint mondta, Magyarország, és egy önálló mérnök túl kicsi ahhoz, hogy bevezessen a piacra egy új megoldást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×