eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Ne féljen a depressziótól - jól jár vele

A depresszió ellen használt gyógyszerek nem érnek többet a placebónál - derült ki a héten. Ám lehet, hogy nincs is szükség a depresszió kezelésére, egyre több bizonyíték szól ugyanis amellett, hogy a lehangoltság akár jó is lehet.

Azt hittük, hogy a depresszió a modern kor betegsége, amely kizárólag az állandó időhiánnyal küzdő, felgyorsult élet velejárója. Hiszen ugyan mitől lehetett volna depressziós a barlanglakó ősember?

Holott valószínűleg az volt - legalábbis egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a depresszió mindig is velünk volt. Ráadásul nem is betegség, hanem védekezési mechanizmus, amely enyhébb formájában segít az embernek abban, hogy egészségesen átértékelje a helyzetét és körülményeit - állítja egy tekintélyes brit pszichiáter.

Paul Keedwellnek, a hangulatzavaros betegségek szakértőjének meggyőződése, hogy a depresszió mindig is az emberi élethez tartozott, és már maga az a tény, hogy az evolúció során nem szabadultunk meg tőle, azt bizonyítja, hogy elősegítette az emberiség túlélését.

"A depressziónak vannak előnyei - ezért állandó jelenség. Ezt furcsa lehet hallani annak, aki éppen depresszióban szenved, de tény, hogy az állapot elmúlik" - állítja a pszichiáter, aki elmélete bizonyítására példákat is felsorol.

Egykori pácienseitől kapott e-maileket említ, amelyekben arról számolnak be, hogy a depresszió valószínűleg segített rajtuk, hiszen annak következtében változtattak a sorsukon, például új munkahelyet kerestek, vagy másik szakmába vágtak bele, és most sokkal boldogabb és teljesebb életet élnek. Volt olyan női betege, aki a betegsége miatt hagyta ott durva férjét - teszi hozzá.

A depresszió pedig nagyon sok embert érint: Nagy-Britanniában becslések szerint minden negyedik férfi és minden ötödik nő szenved tőle valamikor élete folyamán.

Keedwell szerint a depresszió nem csupán rugalmasabbá teszi az érintetteket. A pszichés gyötrelem kreatívabbá tesz, a gyógyulás utáni "újjászületés" pedig új szerelmet is hozhat az ember életébe. Azok, akik megtapasztalták a depressziót, empatikusabbá válnak a többi embernél, mert jobban megértik a mások szenvedését.

Híres depressziósok:

Arisztotelész, Tennessee Williams, Sylvia Plath, Ernest Hemingway, Paul Gaugin, Vincent van Gogh, Edgar Degas, William Blake, Winston Churchill, Robbie Williams, Sir Elton John, Ewan McGregor, Morrissey.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×