Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Annyira sötét, hogy arra már nincsenek szavak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ legsötétebb anyagát állították elő amerikai kutatók, amely 99,9 százaléknál is többet nyel el a fényből.

A feketeség viszonyítási alapja az Egyesült Államokban jelenleg egy szénalapú anyag, amelyet a National Institute of Standards and Technology használ. Az új anyag ennél harmincszor sötétebb - állítják a houstoni Rice Egyetem kutatói.

Összetételét tekintve ez is szénalapú anyag, apró széncsövecskékből épül fel, ezek átmérője négyszázszor kisebb egy hajszálénál.

Szinte az összes fényt elnyeli, ezzel már-már olyan, minta az ideális fekete anyag, amely elméletileg a fény minden színét foglyul ejti, semmit nem ver belőlük vissza.

Az új "legfeketébb" a fény mindössze 0,045 százalékát veri vissza. A világcsúcstartó eddig egy nikkel-foszfor ötvözet volt, de az új anyag ennél is háromszor sötétebb. Összehasonlításként: az átlagos fekete festékek fényvisszaverése 5 és 10 százalék között van.

Korszakos találmány

Bár a kutatók pályáznak arra is, hogy legsötétebb anyagukkal bejussanak a Guinness-rekordok közé, munkájuk ennél jóval messzebbre vezet.

A fekete anyagot hasznosíthatják a napenergia átalakításában, hiszen minden fényt összegyűjt, megtart, amely belép a felszínén.

Ugyanakkor az infravörös érzékelésben és a csillagászati megfigyelésekben is alkalmazható sötétsége.

Pulickel Ajayan, a kutatócsoport vezetője szerint az elért feketeségnek három oka van. A nanocsövek anyaga, a szén, amely önmagában jó fényelnyelő.

Másrészt a nanocsövek a végükön állnak, kötegekben egymás mellett, mint fűszálak a mezőn, ez is befelé tereli a fényt. Ráadásul a csövecskék felszínét is érdessé alakították, hogy ezzel is csökkentsék a fény visszaverődésének esélyét.

Kifejlesztői eddig a látható fény tartományában tesztelték az anyagot, most tervezik az infravörös, ultraibolya és más hullámhosszú (pl. a kommunikációs rendszerek által használt) rezgések elnyelődésének vizsgálatát.