eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin

Annyira sötét, hogy arra már nincsenek szavak

A világ legsötétebb anyagát állították elő amerikai kutatók, amely 99,9 százaléknál is többet nyel el a fényből.

A feketeség viszonyítási alapja az Egyesült Államokban jelenleg egy szénalapú anyag, amelyet a National Institute of Standards and Technology használ. Az új anyag ennél harmincszor sötétebb - állítják a houstoni Rice Egyetem kutatói.

Összetételét tekintve ez is szénalapú anyag, apró széncsövecskékből épül fel, ezek átmérője négyszázszor kisebb egy hajszálénál.

Szinte az összes fényt elnyeli, ezzel már-már olyan, minta az ideális fekete anyag, amely elméletileg a fény minden színét foglyul ejti, semmit nem ver belőlük vissza.

Az új "legfeketébb" a fény mindössze 0,045 százalékát veri vissza. A világcsúcstartó eddig egy nikkel-foszfor ötvözet volt, de az új anyag ennél is háromszor sötétebb. Összehasonlításként: az átlagos fekete festékek fényvisszaverése 5 és 10 százalék között van.

Korszakos találmány

Bár a kutatók pályáznak arra is, hogy legsötétebb anyagukkal bejussanak a Guinness-rekordok közé, munkájuk ennél jóval messzebbre vezet.

A fekete anyagot hasznosíthatják a napenergia átalakításában, hiszen minden fényt összegyűjt, megtart, amely belép a felszínén.

Ugyanakkor az infravörös érzékelésben és a csillagászati megfigyelésekben is alkalmazható sötétsége.

Pulickel Ajayan, a kutatócsoport vezetője szerint az elért feketeségnek három oka van. A nanocsövek anyaga, a szén, amely önmagában jó fényelnyelő.

Másrészt a nanocsövek a végükön állnak, kötegekben egymás mellett, mint fűszálak a mezőn, ez is befelé tereli a fényt. Ráadásul a csövecskék felszínét is érdessé alakították, hogy ezzel is csökkentsék a fény visszaverődésének esélyét.

Kifejlesztői eddig a látható fény tartományában tesztelték az anyagot, most tervezik az infravörös, ultraibolya és más hullámhosszú (pl. a kommunikációs rendszerek által használt) rezgések elnyelődésének vizsgálatát.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×