eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Cáfolták a piranhák félelmetes hírét

Nem teljesen megérdemelt a piranha félelmetes hírneve - állapították meg brit kutatók. Az Amazonasban élő, látványos fogakkal rendelkező halak a közhiedelem szerint nagy ragadozórajokban élnek, és pillanatok alatt csontig rágják áldozatukat.

A St. Andrews Egyetem szakemberei szerint ugyanakkor a piranhák nem is igazi ragadozók, hanem mindenevők, és főleg halakkal, növényekkel és rovarokkal táplálkoznak.

A tudósok szerint a piranhák nem a zsákmányszerzés, hanem a védelem kedvéért alkotnak rajokat, amelyek nagysága a veszély mértékétől függ.

Magas vízállásnál, amikor sok hely van a ragadozók - delfinek, kajmánok, nagyobb halak - elkerülésére, kis rajokban úszkálnak a piranhák.

Amikor azonban az árterület kisebb tavakra és csatornákra szakadozik, és kevés a terület a manőverezésre, akár 50 egyedből is állhat egy-egy raj - emelte ki Anne Magurran professzor.

A szaporodóképes korban lévő piranhák vannak a rajok közepén, így maximalizálják védettségüket.

A tudósok a Royal Society nyári tudományos kiállításán mutatják be eredményeiket, ahonnan nem hiányoznak majd maguk a főszereplők, azaz a piranhák sem.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×