eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Polipot növeszthet a hangszálakra a karaoke

A rosszul elénekelt dalok "bosszút állnak": a túl sok karaoke hatására kinövések keletkezhetnek a hangszálakon, amelyek ugyan nem rosszindulatúak, de kellemetlenségeket okozhatnak. A probléma oka, hogy a képzetlen énekesek túl magas hangokat próbálnak meg kiénekelni.

Bajba kerülhetnek a japán karaokebárok: az orvosok nemrég azt jelentették, hogy egyre többen szenvednek egy különös betegségtől, a "karaoke polip" kialakulásától.

A japán kórházak gégészei szerint megduplázódott az ilyen esetek száma, a kinövéseket pedig általában csak sebészeti beavatkozással lehet eltávolítani.

A karaoke polip kialakulásának oka valószínűleg az, hogy a képzetlen, önjelölt énekesek túl magas hangokra írt dalokat adnak elő, eközben pedig túlzottan megerőltetik a hangszálaikat. A betegek állapotát csak súlyosbítja a hideg és száraz téli időjárás.

Vannak, akik fóbiások lettek

A karaoke a '70-es években jelent meg Japánban, az ehhez kapcsolódó tünetet tíz évvel később fedezték fel először.

A felkelő nap országának 133 ezer karaokebárjában 47 millió fiatal és idős éli ki éneklési szenvedélyét, bár számuk a '90-es évek, az őrület csúcspontja óta valamennyire visszaesett.

Akkoriban az orvosok egy másik, a karaokéhoz kapcsolódó betegséget azonosítottak: sokan fóbiás tüneteket mutattak, remegtek, verejtékeztek és gyomorgörcsöktől szenvedtek attól a gondolattól, hogy mások arra kényszerítik őket, akaratuk ellenére nyilvánosan énekeljenek.

Az ilyen, a hangszálakon kialakuló polip egyébként nem csak az énekeseket, de a tanárokat, papokat, színészeket és ügyvédeket is sújthatja, valamint bárki mást, akinek sokat kell emelt hangon beszélnie.

Énekeljünk inkább mélyebben

Az embernek két hangszála van, mindkettő 1,5 centiméter hosszú. Ezek egymás mellett rezegnek, így jön létre a beszéd - ebben az esetben a hangszálak másodpercenként néhány százat rezegnek. Ugyanez a szám 1.200 is lehet, amikor egy szoprán kiénekel egy magas hangot. Ez a képzetlen torkot már komolyan megterhelheti.

A polipok attól jönnek létre, hogy a hangszálak összedörzsölődnek. A kór kialakulását elősegíti még a dohányfüst és az alkohol. A főbb tünetek között szerepel a rekedtség, néha légzési nehézség vagy fájdalom is jelezheti a betegséget.

A karaoke polip nem veszélyes, de a szakértők azt tanácsolják, az énekesek próbálkozzanak a mélyebb hangokra írt dalokkal, akkor kisebb az esély arra, hogy megbetegszenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×