eur:
394.93
usd:
371.7
bux:
66310.02
2024. április 16. kedd Csongor

A terhesség kigyógyít a szklerózis multiplexből?

Fontos eredményekre jutottak kanadai kutatók: egy terhesség alatt termelődő hormon segíti a szklerózis multiplex által megtámadott idegsejtek felépülését.

A Calgary Egyetem kutatói egereken végzett vizsgálatok során arra a megállapításra jutottak, hogy egy terhesség alatt nagyobb mennyiségben fejlődő hormon, a prolaktin elősegíti a myelin termelődését.

A szklerózis multiplex során éppen ez, az agy és a gerincvelő idegsejtjeit burkoló myelin károsodik, majd pusztul el, így a csupasz idegrostokon az ingerületvezetés romlik, illetve lehetetlenné válik. Az újratermelődő myelin révén a sejtkárosodás megállítható.

A vemhes egerek szervezetében kétszer több prolaktin termelődött, és a folyamat végig kitartott a terhesség alatt - tették közzé a kutatók.

A myelin helyreállítódott a szklerózis multiplexben szenvedő állatoknál a hormon hatására.

Az eredmények megmagyarázzák, hogy a várandós nők miért épülnek fel a betegségből - mondta Samuel Weiss, a kutatás vezetője.

A kutatók optimisták az eredmények láttán, de további tesztelésre van szükség. A megállapítás sokat segíthet a szklerózis multiplex és más, idegrendszeri betegségek gyógyításában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×