eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Max Verstappen, a Red Bull holland címvédője (b) vezeti a mezőnyt mexikói csapattársa, Sergio Pérez (j) előtt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Abu-dzabi Nagydíjának rajtja után az abu-dzabi Yas Marina versenypályán 2022. november 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

Meglepetésekkel jön a Forma–1

Senki nem gondolná, melyik csapat tart a legelőrébb a jövő évi autójával és azon is lehet csodálkozni, hogy melyik autógyár tér vissza.

A legjobban a Haas Forma-1-es csapata áll a következő szezonra tervezett F1-es autójával - írja a vezess.hu.

Az amerikai istálló ugyanis bejelentette, hogy hivatalos homologizációt szerzett a VF-23, ami „jelentős mérföldkő” az autó fejlesztésében. Arról egyelőre nem tett említést a Haas, mikor lesz az új versenyautó bemutatója, de biztató, hogy első csapatként tett erről bejelentést.

Jövő február 23-a és 25-e között tartják az előszezoni teszteket Bahreinben, így minden bizonnyal akkortájt vagy az azt megelőző hetekben kell számítani az új Haas leleplezésére. A 2023-as autót Kevin Magnussen mellett a Mick Schumacher helyére ültetett Nico Hülkenberg fogja vezetni.

Visszatér a Honda

Ugyancsak a vezess.hu számolt be a Forma-1 másik bomba meglepetéséről, arról, hogy meggondolta magát a Honda és mégiscsak újból részt vesz a száguldó cirkuszba. Bár a japán autógyár igazából soha nem is szakadt el teljesen a versenysporttól, noha hivatalosan a 2021-es szezon végén távozott a cég a Forma-1-ből. Igen ám, de 2025 végéig – amíg a mostani motorformula van érvényben – a Red Bull technikai partnere marad.

Miután Max Verstappen zsinórban két világbajnoki címet is nyert, a Red Bull pedig a konstruktőri bajnoki trófeát is megkaparintotta az idén, amit a Honda a saját sikerének is érezhet, noha az erőforrás már Red Bull néven fut. A sikerek láttán a japánok újra egyre közelebb próbálnak kerülni a sorozathoz, amit az is mutat, hogy a Japán Nagydíjon a Honda logói visszakerültek az energiaitalos csapat autóira, és 2023-ra is maradnak.

A Honda motorsportfőnöke megerősítette, hogy a japán márka már jelezte a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) visszatérési szándékát, miszerint 2026-tól újra motorgyártóként csatlakozna az F1-hez.

Ennek kapcsán a Motorsport.com azt írta: korábban a testület arra kérte az érintett gyártókat, hogy legkésőbb november közepéig értesítsék őket részvételi szándékukról. Vatanabe Kodzsi, a Honda Racing elnöke megerősítette, hogy erre sor került, ám hangsúlyozta, ez nem jelenti a biztos visszatérést.

Vatanabe azonban kitért arra is, hogy

a Forma-1 jövőbeli céljai egybevágnak a Hondáéval,

melyeket a villamosítás mellett a karbonsemlegességre hegyeztek ki, és a szakurai üzemben is ebben az irányban folytatják kutatásaikat.

2026-tól új motorszabályokat vezetnek be a Forma-1-ben, melyeknek egyik legfontosabb eleme, hogy kikerül a V6-os erőforrásokból az MGU-H, magyarul a hőenergia-visszanyerő rendszer. Ezzel együtt lényegesen növelik a turbómotor elektromos teljesítményét, emellett ökológiai lábnyomát karbonsemleges üzemanyag bevetésével akarják csökkenteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×