eur:
393.97
usd:
368.73
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A győztes Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 28-án. Balról a harmadik helyezett japán Ohasi Jui.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Világbajnok Hosszú Katinka 400 vegyesen

Világ- és olimpiai bajnoki címvédőként magabiztosan nyerte egyik fő számát a kvangdzsui vizes-világbajnokságon. Bernek Péter ugyanebben a számban a férfiaknál 5. lett. Az Iron Lady történelmet is írt sikerével.

Az esélyeknek megfelelően, sorozatban negyedszer (pályafutása során ötödször), japán (Ohasi) és kínai (Je Si-ven) üldözőjét magabiztosan verve lett világbajnok Hosszú Katinka a kvangdzsui vizes-világbajnokság zárónapján 400 vegyesen.

Sikere történelmi, soha egyetlen úszó sem nyert még 5 vb-aranyat egyetlen számban.

Hosszú Katinka (M4): Fejben egy kemény hét volt ez a vb, nagyon hosszú volt. Rengeteg mindent tanultam magamról most is, többet, mint valaha. A mai napig imádok versenyezni, annak is örülök, hogy Zsu (Jakabos Zsuzsanna a szerk.) is ott volt a döntőben. A "szokásos" idővel nyertem világbajnokságot most is. A budapesti vb után eljönni erre a világbajnokságra elég furcsa volt, nem éreztem azt az adrenalint, ilyenek mentek a fejemben. Verseny közben néztem a részidőmet is.

Jakabos Zsuzsanna a 7. helyen zárt.

Jakabos Zsuzsanna (M4): Örülök, hogy tudtam egyéni döntőt úszni, 400 vegyesen hat éve voltam utoljára finalista, élveztem, már amennyire az úszást lehet élvezni. Voltak mély hullámvölgyeim, de most örülök, a váltó is hatodik lett.

Eredmények:
női 400 m vegyes, világbajnok:
HOSSZÚ KATINKA 4:30.39 perc
2. Je Si-ven (Kína) 4:32.07
3. Ohasi Jui (Japán) 4:32.22
...7. JAKABOS ZSUZSANNA 4:39.15

Bernek Péter 5. lett ugyanebben a versenyszámban a férfiaknál. A 27 éves magyar versenyző 4:13.83 perces idővel ért célba.

Bernek az előfutamban 4:15.49-cel csak a kilencedik időt úszta - ez volt pályafutása messze legjobb ideje előfutamban -, de a német Philip Heinz sérülés miatt visszalépett, így ott lehetett a fináléban.

A 8-as pályán úszó magyar - aki sorozatban a negyedik világbajnokságán a negyedik döntőjében szerepelt - jól kezdett, pillangón és háton az ötödik volt, a mell után hatodiknak fordult rá a gyorsra, s végül 4:13.83 perces teljesítménnyel csapott célba.

Bernek Péter (MTI): Már majdnem le sem vezettem reggel, de Philip odajött hozzám és egyből szólt. Sajnálom, hogy így alakult, mert egyik sporttársamnak sem kívánok sérülést, főleg neki nem, aki egy csupa szív ember. A döntő előtt is odajött hozzám és biztatott. Nagyon szeretném, hogy Tokióban mindketten ott legyünk a fináléban. Addig persze még hosszú az út, és ne feledjük el, az előfutamban kiesett az előző vb első két helyezettje, Chase Kalisz és Verrasztó Dávid, így kicsit csalóka a kép. Annak azért örülök, hogy kihoztam a maximumot magamból, a négyszáz gyorsos múltam pedig megtanított arra, hogyan kell leúszni egy nap kétszer elég erős tempóban ezt a távot.

Eredmények:
férfi 400 m vegyes, világbajnok:
Szeto Daija (Japán) 4:08.95 perc
2. Jay Litherland (Egyesült Államok) 4:09.22
3. Lewis Clareburt (Ausztrália) 4:12.07
...5. BERNEK PÉTER 4:13.83

Kvangdzsuban Hosszú Katinkáé volt a negyedik magyar elsőség a medencében, Hosszú két sikere mellett Milák Kristóf és Kapás Boglárka 200 méter pillangón győzött, előbbi Michael Phelps 2009-es világcsúcsát megdöntve. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf lett első 5 kilométeren.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×